Nieuws Gezond leven
24 juni 2021

deel

Wie vaccinatie expliciet weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd

Wie al een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie tegen het coronavirus en expliciteit weigerde om daarop in te gaan, wordt niet meer automatisch opnieuw uitgenodigd. Ze kunnen zich zelf wel opnieuw inschrijven via Qvax, meldt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie. Mensen die niet kwamen opdagen op hun afspraak voor de vaccinatie zullen wel nog een uitnodiging krijgen.

Vaccinweigeraars kunnen volgens privacyregels niet opnieuw uitgenodigd worden. "We zullen hen dan ook niet achtervolgen", aldus Briat. Mensen kunnen bovendien ook aangeven dat ze geen mails meer willen ontvangen van de overheid over de vaccinatiecampagne.

De weigeraars die toch nog een vaccin willen krijgen, kunnen zich via de huisarts wel opnieuw laten activeren en vervolgens kunnen ze zich inschrijven op de reservelijst Qvax. "Er zijn bijvoorbeeld mensen die per ongeluk hun vaccin geweigerd hebben door op een verkeerde knop te klikken. Zij kunnen zich dan meteen opnieuw activeren via hun huisarts", verklaart Briat.

Wie het vaccin niet expliciet weigerde, maar niet kwam opdagen voor de afspraak of niet inging op de uitnodiging, zal wel opnieuw uitgenodigd worden.

Briat benadrukt dat dit de aanpak in Vlaanderen is. In Brussel kunnen mensen zich bijvoorbeeld voortdurend registreren om zich te laten vaccineren.
Wanneer mensen een tweede vaccinkans krijgen, hangt af van de leveringen. In juli worden bovendien voornamelijk tweede dosissen gezet en daarna zijn eerst de jongeren nog aan de beurt.