Aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters

Je baby krijgt natuurlijk afweerstoffen mee vanuit de zwangerschap, maar die blijven maar enkele maanden. Daarom is het van belang je baby en peuter de nodige vaccinaties te geven. Het vaccinatieschema geeft een overzicht van de aangeraden vaccins.
Aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters
Het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad geeft een helder overzicht van de aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters. 

Samengevat zijn dit de aanbevolen vaccinaties in het vaccinatieschema: 

Op 8 weken:

 • Gecombineerd hexavalent vaccin (één injectie tegen 6 ziekten) tegen poliomyelitis (kinderverlamming), difterie (kroep), tetanus (klem), pertussis (kinkhoest), Haemophilus influenzae type b  (bacterie die meningitis kan veroorzaken) en hepatitis B.
 • Vaccin tegen pneumokokken (bacterie die verschillende ziektebeelden kan vertonen, zoals hersenvliesontsteking, longontsteking, enz.).
 • Oraal vaccin tegen het rotavirus. Het rotavirus is verantwoordelijk voor een zeer besmettelijke maag-darmontsteking die gepaard gaat met een grote kans op uitdroging, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Op 12 weken:

 • Tweede dosis van het gecombineerde hexavalente vaccin.
 • Extra dosis van het vaccin tegen pneumokokken, aanbevolen voor baby's geboren vóór 37 weken zwangerschap.
 • Tweede dosis van het vaccin tegen het rotavirus.

Op 16 weken:

 • Derde dosis voor het gecombineerde hexavalente vaccin.
 • Tweede dosis van het vaccin tegen pneumokokken.
 • Derde dosis van het vaccin tegen het rotavirus, indien nodig. De vaccinatie wordt gegeven in 2 of 3 dosissen, afhankelijk van het toegediende type vaccin.

Op 12 maanden:

 • Gecombineerd vaccin tegen mazelen bof en rubella (rodehond) - MBR
 • Derde dosis van het vaccin tegen pneumokokken.

Op 15 maanden of 13 maanden voor kinderen geboren voor 37 weken zwangerschap: 

 • Vierde dosis van het gecombineerde hexavalente vaccin
 • Vaccin tegen meningokokken. Het vaccin tegen meningokokken C is gratis. Het ACWY-vaccin, dat een bredere bescherming biedt tegen 4 verschillende groepen meningokokken die onder de bevolking circuleren, wordt aanbevolen door de HGR, maar wordt momenteel niet terugbetaald.

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.