Nieuws Gezond leven
07 mei 2021

deel

Je weigert je vaccinatie? Je krijgt geen tweede kans!

De vaccinatie tegen het coronavirus is er om jou en anderen te beschermen. Toch zijn er sommige personen die liever (nog) niet gevaccineerd worden.
Je weigert je vaccinatie? Je krijgt geen tweede kans!

Kan ik mijn vaccinatie weigeren?

Wil je niet gevaccineerd worden? Denk daar eerst goed over na, een weigering is momenteel namelijk definitief, je wordt niet op een later moment opnieuw uitgenodigd. 
Er wordt momenteel wel gewerkt aan een mogelijkheid om je opnieuw in te schrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan te maken. Je wordt dan opnieuw uitgenodigd nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.  

Breng het vaccinatiecentrum op de hoogte als je niet gevaccineerd wil worden, als je al gevaccineerd bent of als je ergens anders gevaccineerd zal worden. Zo kan je vaccin aan iemand anders gegeven worden. 

Kan ik mijn vaccinatie uitstellen?

Dit is slechts beperkt mogelijk. Je kunt eerst zelf proberen om je afspraak te verplaatsen naar een moment dat je past. Lukt dat niet, neem dan contact op met het vaccinatiecentrum via het telefoonnummer op je uitnodigingsbrief. Daar kunnen ze je afspraak tijdelijk uitstellen. Opgepast: je vaccinatiecode blijft maar 30 dagen geldig. Je moet binnen die periode een nieuwe afspraak maken. 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. De vaccins worden aangeboden in functie van de kenmerken en beschikbaarheid. Alle coronavaccins in België zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en zijn dus zowel veilig als doeltreffend. 

Kan ik kiezen waar ik mij laat vaccineren?

Neen. De plaats waar je je laat vaccineren is afhankelijk van je postcode. Je wordt gevaccineerd in een vaccinatiecentrum in jouw buurt op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van je woonplaats. In je uitnodigingsbrief staat in welk vaccinatiecentrum je wordt verwacht.

Meer info?

Op laatjevaccineren.be kun je berekenen wanneer jij ongeveer je coronavaccin krijgt.

Lees meer over de praktische kant van het coronavaccin

 

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.