Nieuws Gezond leven
09 juli 2021

deel

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

‘Bordetella pertussis’, beter bekend als kinkhoest, is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die wordt gekenmerkt door hevige en aanhoudende hoestbuien. De bacterie leeft in de mond, keel en neus van een besmette persoon en treft voornamelijk kinderen. Kinderen die jonger zijn dan 1 jaar zijn gevoeliger voor ernstige complicaties, vooral als ze nog niet gevaccineerd zijn. 

Om jonge kinderen te beschermen is het belangrijk dat volwassenen zich laten vaccineren

Voor alle volwassenen wordt de vaccinatie van het kinkhoestvaccin sterk aanbevolen. Zeker voor degene die in contact komen met zuigelingen, dat heet ‘cocoonvaccinatie’. Hierbij worden naast de ouders ook andere nauwe contacten gevaccineerd om het kind te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan de grootouders, naaste familiecontacten, onthaalmoeders en het verzorgend personeel van pediatrische diensten. De volwassenen beschermen dus de kinderen door zich te laten vaccineren.

Hoewel er na de vaccinatie of na een natuurlijke besmetting antistoffen worden aangemaakt, is een herhalingsvaccin belangrijk. Want na 5 of 10 jaar dalen of verdwijnen de antistoffen. Er kan dus geen levenslange immuniteit tegen de ziekte wordt gegarandeerd. Hierdoor vergroot de groep adolescenten en volwassenen die onvoldoende of niet meer beschermd zijn. Zij maken de ziekte zelf mee of geven ze door aan baby's die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Een voordeel van het kinkhoestvaccin is dat deze ook beschermt tegen tetanus (klem) en difterie (kroep). 

Vaccinatie bij zwangere vrouwen

Ben je van plan zelf aan kinderen te beginnen? Ga alvast vóór je zwangerschap met je arts na welke kinderziekten je hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je in het verleden kreeg. Zo kunnen ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend. Ben je zwanger? Dan wordt het kinkhoestvaccin sterk aanbevolen tussen week 24 en 32 van de zwangerschap, ongeacht of je voordien een herhalingsinenting kreeg. De antistoffen die tegen kinkhoest aangemaakt worden, gaan via de placenta naar de foetus. Zo is je baby al van bij de geboorte beschermd tegen kinkhoest. 

Terugbetaling

Het kinkhoestvaccin is gratis voor iedereen, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.

Tips om besmetting te voorkomen. Leer ze ook de kinderen aan.

  • Nies of hoest niet in de richting van een ander, maar draai of buig je hoofd
  • Hou een hand of een zakdoek voor de mond bij niezen of hoesten.
  • Gebruik altijd papieren zakdoeken en gooi die meteen na gebruik weg
  • Was of ontsmet de handen na niezen, hoesten of snuiten.
 

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.
03 juni 2021

Vaccin Johnson & Johnson enkel voor 41-plussers

De Interministeriƫle Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft besloten het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson (Janssen) tijdelijk te beperken tot personen van 41 jaar en ouder. Alvorens verdere beslissingen te nemen, acht de IMC het van belang dat het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap) de voordelen en risico's van het vaccin van Janssen herevalueert.