Welke vaccins zijn aangeraden voor kinderen?

In het vaccinatieschema vind je de vaccinaties die zijn aanbevolen voor kinderen door de Hoge Gezondheidsraad. Veel van de vaccinaties worden gratis aangeboden via het CLB.
Welke vaccins zijn aangeraden voor kinderen?
Samengevat zijn dit de aanbevolen vaccinaties voor kinderen in het vaccinatieschema: 

Op 5-7 jaar, in het 1ste leerjaar:

  • Gecombineerd tetravalent vaccin (één injectie tegen 4 ziekten) tegen poliomyelitis (kinderverlamming), difterie (kroep), tetanus (klem), pertussis (kinkhoest) - herhalingsinenting. 

Op 10 – 13 jaar:

  • 5de leerjaar of op  10 jaar: tweede dosis van het gecombineerde MBR-vaccin (mazelen, bof en rodehond). 
  • 1ste jaar secundair onderwijs of op 12 jaar: vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) in 2 dosissen, met 6 maanden tussen. Dit virus kan infecties aan de genitaliën, anus of keel veroorzaken die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker.

Op 14-16 jaar, in het derde jaar secundair onderwijs:

  • Trivalent combinatievaccin (één injectie tegen 3 ziekten) tegen difterie (kroep), tetanus (klem), pertussis (kinkhoest) - herhalingsinenting.
Afhankelijk van je individuele situatie kunnen je naast het vaccinatieschema nog andere vaccinaties worden aangeboden, in overleg met je behandelend arts.
Ga je op reis? Check dan ook of bepaalde vacinaties aangeraden worden. Je vindt alle info per land op www.wanda.be.

Vaccinatie op school

Naarmate je kind ouder wordt, wordt de buitenschoolse medische opvolging minder regelmatig. Meestal ga je pas naar de dokter als je kind ziek is. De centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB)) staan in voor de opvolging van de schoolgaande kinderen en jongeren. Naast het systematisch contact voor leerlingen tijdens hun hele schoolperiode, waaronder een medisch onderzoek, voeren deze diensten bepaalde vaccinaties gratis uit op de aanbevolen leeftijden, alsook inhaalvaccinaties. Indien nodig, zullen ze de ouders uitnodigen om contact op te nemen met hun behandelende arts of met een specialist, zoals bijvoorbeeld een oogarts of KNO-arts. 

Wanneer worden de vaccinaties georganiseerd? 

Vaccinaties op scholen worden meestal georganiseerd door het CLB in: 
  • Het eerste leerjaar
  • Het vijfde leerjaar
  • Het eerste middelbaar
  • Het derde middelbaar
Ze worden enkel uitgevoerd na toestemming van de ouders.
 

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.