Nieuws Gezond leven
03 juni 2021

deel

Vaccin Johnson & Johnson enkel voor 41-plussers

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft besloten het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson (Janssen) tijdelijk te beperken tot personen van 41 jaar en ouder. Alvorens verdere beslissingen te nemen, acht de IMC het van belang dat het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap) de voordelen en risico's van het vaccin van Janssen herevalueert.

Algemene bevolking: vanaf 41 jaar 

Deze beslissing van de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid (orgaan waarin alle ministers samenkomen die belast zijn met gezondheid in België) komt er na het overlijden van een patiënt van 40 jaar, dat gelinkt zou kunnen worden aan de toediening van het vaccin. De patiënte werd gevaccineerd met het Johnson & Johnsonvaccin via haar (buitenlandse) werkgever, dit wil zeggen buiten de Belgische campagne om. Het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau, werd onmiddellijk gecontacteerd met de vraag om het verband tussen het overlijden en toediening van het vaccin zo snel als mogelijk te evalueren. Op basis van de info die momenteel beschikbaar is over de neveneffecten gemeld aan het EMA, heeft de IMC beslist om het vaccin van Janssen tijdelijk enkel toe te dienen aan de bevolkingsgroep vanaf 41 jaar, in afwachting van een gedetailleerdere analyse.

Beperkte stock 

De leveringen aan België van het Janssen-vaccin zijn tot nu toe erg beperkt qua aantallen (om en bij de 40.000 toedieningen).  80 % van alle toedieningen tot nu toe heeft plaatsgevonden bij personen boven de 45 jaar. Het vaccin wordt in onze vaccinatiestrategie prioritair ingezet voor de thuisvaccinatie van ouderen en de vaccinatie van een aantal precaire groepen zoals daklozen en mensen zonder papieren. Daar biedt de toediening van slechts één dosis een belangrijk voordeel.

Graag meer info? 

Kijk op de website www.laatjevaccineren.be

Artikel tags:

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.