Trainingsmethodes

Onderstaande trainingsmethodes komen ongeveer in elk trainingsschema wel ergens terug en hier kun je dan ook naar vragen in een fitnesscentrum of bij je trainer.
Trainingsmethodes

Extensieve duurtraining

Dit is een langdurige training waarbij je inspanningen doet op lage tot matige intensiteit. Hierbij wordt de energie vooral gehaald uit de verbranding van de vetten. Deze training is ideaal wanneer je een verminderde conditie hebt, vet wilt kwijtraken of wanneer je herstellend bent van een blessure. Het vermogen om vet te verbranden verbetert aan de hand van deze training, omdat de doorbloeding van de spieren verbetert. Dit soort training kan voor een lange tijd worden volgehouden.

Intensieve duurtraining

Deze training wordt ook wel cardiotraining genoemd en mag niet te lang duren, omdat anders het lactaatgehalte in de spieren zal stijgen, wat dus voor verzuring zorgt. Dit is een ideale training als je jouw maximale zuurstofopname wilt verhogen.

Weerstandstraining

Deze training wordt meestal uitgevoerd in intervallen, omdat deze niet lang kan worden volgehouden. Een typisch schema is een 3 x 400 meter sprint met een korte recuperatieperiode tussenin. Door deze training wordt het vermogen van je spieren verhoogd, waardoor je meerdere korte sprints op een korte tijd beter kan voltooien. Dit is zowel interessant voor voetballers als tennissers en sprinters. Deze training is niet geschikt voor kinderen.

Krachttraining

Deze training wordt vooral uitgevoerd wanneer je jouw spiercellen wilt vergroten, met als bedoeling om korte en explosieve inspanningen te kunnen doen. Hiermee wordt de maximale zuurstofopname niet verhoogd. Deze vergroting van de spiercellen is het gevolg van de belasting. Dit is ook minder geschikt voor kinderen.

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

ebook gezond bewegen

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.