Tips voor sporters

Mag het voor jou iets meer zijn dan 30 minuten bewegen per dag aan matige intensiteit? Dan zijn de volgende tips handig.
Tips voor sporters

Slimmer worden door... hardlopen

Als gevolg van intensieve lichamelijke inspanningen maken je hersencellen een enzym aan dat helpt bij de aanleg van nieuwe verbindingen tussen je hersencellen. Uit onderzoek blijkt dat door regelmatige fysieke inspanning je leerproces en geheugen beter gaan functioneren.

Duursporters blijven langer jong

Uit studies is gebleken dat duursporters langer jeugdig blijven dan mensen met een sedentair leven. Door het beoefenen van een duursport verslijten je lichaamscellen aanzienlijk minder snel. Levenslang doorgedreven sporten lijkt vooral een verjongend effect te hebben op de cellen van het hart- en vaatstelsel.

Supercompensatie

Na een intensieve, fysieke inspanning zijn je energievoorraden op en is je lichaam vermoeid. Tijd om te herstellen en te rusten. Je lichaam beschikt over de fantastische eigenschap zich te herstellen tot een eind boven je beginniveau. Dit om je beter te wapenen voor nieuwe inspanningen. 

Train je telkens na deze zogenaamde fase van supercompensatie, dan maak je vooruitgang. Indien je je rust niet respecteert, geef je al een trainingsprikkel gedurende deze herstelfase. Dit leidt tot overtraining en oververmoeidheid van je lichaam. Het resultaat zal dan ook zijn dat je eerder conditie gaat afbreken dan opbouwen. Voldoende rusten en je lichaam tijd geven om te herstellen is dus de boodschap.

Tapering

Tapering is het planmatig en stapsgewijs afbouwen van je training in de periode voor een wedstrijd of fysiek doel en wordt vooral uitgevoerd door duursporters. Rust is zeer belangrijk tijdens deze periode. Hierdoor krijgen je spieren de tijd om zich optimaal te herstellen en zo kun je uitgerust en in topvorm aan de wedstrijd beginnen. Op die manier kom je op het niveau waarop je optimaal kan presteren, ook wel pieken genoemd. De laatste 3 tot 4 dagen is het ook heel belangrijk een koolhydraatload in te lassen. Concreet betekent dit veel koolhydraten (deegwaren, aardappelen, bananen, rozijnen, ...) eten om scherp te staan en je doel te kunnen realiseren. 

Blessurepreventie

Aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen kun je je stabiliteit trainen en aan actieve blessurepreventie doen. Kinesitherapeuten gebruiken vaak stabiliteitstraining bij de revalidatie van verschillende letsels. Op deze manier worden de gewrichten terug klaargestoomd om de belasting aan te kunnen en de stabiliteit te herstellen.

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

ebook gezond bewegen

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.