Zo overleef je de examens

Voor veel studenten zijn de examens een zware en stressvolle periode. Plots lijkt de leerstof een onneembare vesting, nemen stress en faalangst toe en verliezen sommige studenten de moed om door te zetten. Hoe overleef je de examenperiode? Cedric Arijs, psycholoog bij de Luisterlijn, geeft tips.
Zo overleef je de examens

Als student even je hart luchten? Of weet je geen blijf met de stress? Weet dat je als Partena-lid altijd kunt bellen naar de Luisterlijn voor een gesprek met een psycholoog. 
Wij vroegen psycholoog Cedric Arijs alvast een paar tips om deze examens te overleven.

“De examens zijn een piekperiode. Wat de marathon is voor een atleet, zijn de examens voor een student. Voor beide is een goede voorbereiding essentieel, en hoe beter de voorbereiding, hoe beter de prestatie.”

Hoe ziet een goede voorbereiding er uit?

“Voor een topprestatie moet je trainen. Een atleet heeft een uitgekiend schema met looptrainingen, zodat zijn lichaam zich kan voorbereiden op de marathon. Aan de start verschijnen als je nooit meer dan tien kilometer hebt gelopen heeft geen zin. Hetzelfde geldt voor de student: je moet tijdens het jaar bezig zijn met de leerstof, zodat je de piekperiode van de examens kunt volhouden.

Hoe hou je die periode vol?

“Voor een goed resultaat is het belangrijk om vol te houden. Dit kan je enkel door ook voldoende los te koppelen. Hiermee bedoel ik dat je bewust je hoofd moet vrij maken van de leerstof, zodat je batterijen weer kunnen opladen. Dit lukt het best door te bewegen, liefst in de buitenlucht. Maar gewoon al van je bureau opstaan en even de benen strekken zal helpen met de doorbloeding van je lichaam en je hersenen stimuleren.

Ook gezonde, lichte voeding en voldoende nachtrust zijn belangrijk. Ze helpen bij de recuperatie van lichaam en geest. Zorg voor wat tijd tussen het studeren en het slapen. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling, of drink een kopje warme melk om tot rust te komen.”

Hoe kun je een student helpen?

“Naast het zorgen voor gezonde snacks en het overnemen van huishoudelijke taken, kan positief stimuleren helpen om de moed erin te houden. Niet controleren dus, maar interesse tonen, vragen stellen en uitnodigen tot sociaal contact. Want je mag niet vergeten dat sociaal contact belangrijk is.

Merk je dat hij of zij blokkeert door faalangst, probeer dan die negatieve gedachte te doorbreken. De examens zijn een test, en er bestaat een kans dat je er niet voor slaagt, maar falen is leren. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Falen wil zeggen dat het je het nóg niet kan.”

Hoe blijf je gemotiveerd?

“Je moet weten waarom je iets doet. De atleet traint een jaar lang voor een marathon. Zijn beloning is de wedstrijd uitlopen en een goede tijd neerzetten. Wat is jouw beloning voor al dat studiewerk? Een zorgeloze vakantie? Een verrijking van jezelf? Een goede job? Zorg ervoor dat je jouw beloning tastbaar maakt.”

Cedric Arijs is Health & Performance psycholoog, onder meer bij de Luisterlijn

Lees ook

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Als ouder wil je dat natuurlijk goed doen, en stem je je agenda af op je kroost. Maar daarnaast zijn er ook nog jouw job, sociale leven, relatie en het huishouden. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel. En dat ondervond ook Sophie (38). Lees haar verhaal.

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Robin.

Prille tieners gaan door heel wat veranderingen. Zowel lichamelijk als mentaal. Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Jongeren ontwikkelen zich razendsnel door met leeftijdsgenoten en vrienden om te gaan. Maar wat als net dat moeilijk verloopt? Lees het verhaal van Robin (14).

Mediteren kun je leren

Lijkt mediteren jou iets zweverigs? Dat misverstand wil professor neurologie Steven Laureys de wereld uit helpen. In zijn ‘No-nonsense meditatieboek’ legt hij uit wat mediteren kan doen voor je fysieke en mentale gezondheid.