Nieuws Gezond leven
24 juni 2021

deel

PCR-tests deze zomer: hoeveel kosten ze?

Deze zomer is het opnieuw mogelijk om te reizen en naar culturele evenementen te gaan. Onder bepaalde omstandigheden uiteraard. Tijdens deze zomerperiode zal je wellicht eens een PCR-test moeten doen. Van 1 juli tot 30 september worden de PCR-tests terugbetaald voor iedereen die nog niet de gelegenheid heeft gehad om gevaccineerd te worden. Een woordje uitleg ... 

Wil je naar het buitenland reizen of een groot cultureel evenement bijwonen?

Als je volledig gevaccineerd bent, dan kun je een Europees digitaal COVID-certificaat krijgen waarmee je vrij kan reizen in de lidstaten van de Europese Unie. Dit certificaat kan ook gevraagd worden als je wilt deelnemen aan grote culturele evenementen. Het is dan niet nodig een PCR-test uit te voeren.

Als je niet of niet volledig gevaccineerd bent, kun je ook een Europees digitaal COVID-certificaat krijgen, maar na een recente negatieve PCR-test. Kinderen van 6 tot 17 jaar en mensen die nog niet de kans gehad hebben om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op de terugbetaling van 2 PCR-tests tussen 1 juli 2021 en 30 september 2021. Om de terugbetaling te krijgen, ga je gewoon naar de website www.mijngezondheid.be en vraag een ‘coronatest prescription code’. Daarmee kun je de terugbetaling van je test krijgen. Deze code is 10 dagen geldig.

Heb je symptomen of heb je een risicocontact gehad?

Dan worden de PCR-tests volledig terugbetaald. Dat geldt voor personen die symptomen hebben, een contact met hoog risico gehad hebben, tijdens een pre-hospitalisatie of voor reizigers die terugkeren uit een rode zone. Om de terugbetaling te krijgen van je test:

  • moet die voorgeschreven zijn door een arts
  • ofwel moet je per sms een activeringscode met 16 tekens ontvangen hebben (CTPC- coronatest prescription code).

Je moet dus niets betalen: de laboratoria factureren deze tests rechtstreeks aan je ziekenfonds volgens het principe van de derde betaler.

Bijkomende PCR-tests

Je kunt natuurlijk nog altijd een PCR-test uitvoeren buiten deze omstandigheden. Maar je zult dan niet terugbetaald worden door je ziekenfonds. Het maximumtarief (met inhouding op de staal en de andere kosten) is dan 55 euro voor een PCR-test en 120 euro voor een snelle PCR-test waarvan het resultaat binnen de 3 uur na de afname beschikbaar is. Je kunt deze tests tegen betaling aanvragen via de site www.mijngezondheid.be, door een laboratorium of een testcentrum te contacteren. 

Graag meer info? 

Kijk op de site www.info-coronavirus.be 
Om advies en info te krijgen om in bepaalde landen te reizen, raadpleeg de website van Buitenlandse Zaken: www.diplomatie.belgium.be.

 

Artikel tags: