Tandzorg voor jong en oud

Vanaf wanneer moet je met je kindje naar de tandarts? Kan je als volwassene ook nog een beugel nemen? En wat is de kostprijs van een beugel, een kroon of implantaat? Heeft het zin een tandverzekering te nemen? Deze en veel meer vragen over tandzorg beantwoorden we hier voor jou. 

Ontdek de tandverzekering Dentalia Plus

Tandzorg bij kinderen en jongeren

 
Hoeveel kost een beugel? Hoeveel bedraagt het aanvullend voordeel orthodontie bij Partena Ziekenfonds? En wat moet je weten als je naar de orthodontist gaat? De tanden van je kleine of grote kinderen in huis kunnen je flink wat kopzorgen geven. Lees hier alles over tandzorg voor kinderen en jongeren. 
Tandzorg jongere

Hoeveel kost een beugel voor jongeren?

Een vaste prijs is er niet, maar een beugel kost alles samen al snel enkele duizenden euro's. De verplichte ziekteverzekering betaalt een deel terug voor jongeren onder de 15 jaar. Bij Partena Ziekenfonds krijg je bovendien een aanvullend voordeel tot 1.050 euro. Met een extra tandverzekering Dentalia Plus krijg je nog eens een groot stuk van de overblijvende kosten terug.

Lees alles over beugels: de soorten, terugbetalingen, onderhoud ...

 

Vanaf wanneer kan een beugel?

Kinderen kunnen al jong starten met een beugel. Dat heeft zelf het voordeel dat de kaakgroei nog beïnvloed kan worden. Vaak wordt er wel gewacht tot alle melktanden gewisseld zijn. De orthodontist zal samen met jou bepalen wanneer je best start met een beugel. 

Lees alles over beugels

 

Aanvullend voordeel orthodontie: tot 1.050 euro terugbetaald

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een pak meer dan de vroegere 375 euro.
De terugbetaling geldt voor jongeren tot 22 jaar.  Het gaat om een terugbetaling van 60% van de kosten, voor behandelingen vanaf 1 januari 2021. 

Lees meer over het aanvullend voordeel orthodontie

Petra en haar tweelingdochter hebben alle orthodontie nodig

Toen zowel Petra zelf als haar 2 dochters orthodontie nodig hadden, liepen de kosten hoog op.

Lees haar verhaal

Liesbets dochter start binnenkort met een beugel

Lucille start net met een beugel, en ook haar broer Gust zal wellicht een beugel nodig hebben. 

Lees het verhaal van Liesbet

Elkes zoon heeft al heel jong orthodontie nodig

Arthur had een kruisbeet en zijn verhemelte was te smal. Hij startte al vroeg met een beugel.

Lees het verhaal van Elke

 

Welke soorten beugels bestaan er?

Zowel voor jongeren als voor volwassenen zijn er heel wat opties op vlak van soorten beugels. Een beknopt overzicht van de soorten beugels:

 • Activator
  De activator is een uitneembare beugel die helpt tegen een overbeet.
 • Plaatbeugel
  Ook de plaatbeugel is uitneembaar. Enkel geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.
 • Buitenbeugel
  Met een buitenbeugel kan de groei van de bovenkaak beïnvloed worden.
 • Blokjesbeugel
  Een blokjesbeugel of slotjesbeugel zet elke tand individueel op de correcte plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden waar een draad over wordt gespannen.
 • Onzichtbare beugel
  Een onzichtbare beugel werkt op dezelfde manier als een blokjesbeugel, met het verschil dat de slotjes aan de achterkant van je tanden geplaatst worden. Hierdoor zie je de beugel niet.
 • Retentiebeugel
  Nadat je beugel zijn werk heeft gedaan, moet je nog enkele maanden een retentiebeugel dragen om te zorgen dat je tanden recht blijven staan.

Lees meer over de soorten beugels, de kostprijs en meer

 

Hou dure tandzorg betaalbaar

De kosten voor tanzorg en orthodontie kunnen flink oplopen. Met een tandverzekering zoals Dentalia Plus krijg je terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon. 
Ontdek Dentalia Plus

Naar de orthodontist: wat moet je weten?

Meestal is het de tandarts die je doorverwijst naar de orthodontist. Wellicht zit je met heel wat vragen. Wat mag je verwachten van de behandeling? Hoeveel zal het kosten? Welke vragen kan je stellen ? 

Lees welke 5 vragen je moet stellen aan de orthodontist

Terugbetalingen tanden: alles op een rij

Partena Ziekenfonds betaalt heel wat tandartskosten terug. Ook voor orthodontie kan je rekenen op terugbetalingen. Welke kosten betaal je zelf en wat krijg je terug?

Lees meer over de terugbetalingen voor tandzorg en orthodontie door Partena Ziekenfonds

Krijg de gratis infogids orthodontie

Wil je meer weten over implantaten en kronen? Vraag je je af welke orthodontische behandelingen worden terugbetaald? Of zoek je een overzicht van de behandelingen die mogelijk zijn? Download dan onze infogids orthodontie. In deze gratis infogids ontdek je alles over orthodontie en tandcorrecties.
Download de infogids orthodontie
 

Flink poetsen met de tandenpoetskalender

Op een speelse manier een tandenpoetsroutine leren? Dat kan met de tandenpoetskalender. Elke ochtend en avond mag je het inkleuren, als je je tanden gepoetst hebt natuurlijk. Print je kalender en hang hem in de badkamer!
Download jouw tandenpoetskalender
 

De eerste tandjes

De gemiddelde leeftijd voor de doorbraak van de eerste tanden ligt rond 6 maanden. Toch kan het zijn dat een baby pas op zijn eerste verjaardag of later een eerste tandje krijgt. Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. De tandjes stoppen meestal met groeien rond de tweede verjaardag van je kind. Het gebit telt dan zo’n 20 melktandjes.

Lees meer over die eerste tandjes, de symptomen en hoe je het ongemak kan verlichten

 

Word een superheld in tanden poetsen

Kinderen en tanden poetsen: het is vaak een hele strijd. Maar waarom is het zo belangrijk? En hoe maak je het leuk? Hier alvast 5 tips om die melktandjes te doen blinken:

 • Gebruik een erwtjes tandpasta: dat is voldoende voor een goede poetsbeurt
 • Vervang je tandenborstel regelmatig. Zeker om de 3 à 4 maanden.
 • Geef het goede voorbeeld en poets samen je tanden!
 • Leer je kind ook flossen.
 • Poets je tanden 2 keer per dag: na het ontbijt en voor het slapengaan

Meer tips om een held in tandenpoetsen te worden

 

Met je peuter naar de tandarts

Ook al heeft je kindje nog maar net melktandjes, je gaat toch best zo vroeg mogelijk op controle naar de tandarts. Vanaf 3 jaar is ideaal. Zo wennen ze aan de tandarts en wordt die controle een goede gewoonte. Daarnaast kunnen zo ook heel vroeg mogelijke problemen met de melktandjes worden opgemerkt en behandeld. 

Lees wanneer je kindje best naar de tandarts gaat en waarom dat problemen later kan voorkomen

 

Tips om tanden poetsen leuk te maken

Je kinderen stimuleren om elke dag hun tanden te poetsen, is niet altijd eenvoudig. Terwijl het natuurlijk wel belangrijk is om de goede gewoonte van tanden poetsen mee te geven. Benieuwd hoe je hen toch kan motiveren en hoe je het tandenpoetsen leuker maakt?

Lees onze 10 tips voor propere melktanden

 

Wat zijn kaasmolaren?

Tot voor kort had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Mogelijk heeft je kind kaasmolaren.

Lees meer over kaasmolaren en wat eraan te doen

 

Terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon met Dentalia Plus

Misschien is intensieve tandzorg of orthodontie nu nog niet nodig voor je kind, maar als dat straks wel zo is, kunnen de kosten flink oplopen. Dentalia Plus is een tandverzekering die je afsluit voor het hele gezin. Je krijgt tot 1.250 euro per persoon terug voor tandzorg en orthodontie. 
Ontdek de tandverzekering Dentalia Plus
 

Wat is een tandverzekering en waarom heb je het nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Denk maar aan een beugel, een implantaat of een kroon? Bij die ingrijpende tandzorgen hoort natuurlijk ook een ander prijskaartje. Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Wettelijke ziekteverzekering betaalt niet alle kosten terug

De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een groot stuk terug voor tandzorg. Maar toch zijn er ook behandelingen die niet of maar voor een deel worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Dat zorgt ervoor dat de kosten die je zelf draagt voor tandzorg hoog kunnen oplopen. 

Niet alle tandartsen zijn geconventioneerd 

Ook de kosten voor een beugel kunnen oplopen. Wie een beugel moet dragen, kan al gauw een rekening krijgen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt dat gemiddelde rond 1.600 euro. Nog een reden voor deze hoge kosten: ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de orthodontisten niet-geconventioneerd zijn en rekenen dus supplementen aan, die de wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt. 

Wat is een tandverzekering?

Een tandverzekering, zoals bijvoorbeeld Dentalia Plus, zorgt voor terugbetalingen waar de verplichte ziekteverzekering niet of onvoldoende tussenkomt. Geen overbodige luxe bij een beugel, een kroon, een brug of bij het trekken van (wijsheids)tanden, of wanneer je je tanden onverwacht beschadigt door bv. een ongeval. Je geniet ook van een gedeeltelijke terugbetaling bij skeletprothesen, parodontologie en orthodontie bij kinderen. Meer dan een kwart van de Vlamingen kiest daarom vandaag al voor een extra tandverzekering.
 
Een verzekering zoals Dentalia Plus is een goede oplossing als je je zorgen maakt om tandzorgkosten.

Lees meer over hoeveel een tandverzekering kost voor jouw gezin

 

Tandzorg voor volwassenen

 
Ook als volwassene is het belangrijk goed voor je gebit te zorgen, zeker als je misschien een implantaat, kroon of tandbrug hebt. Of misschien beslis je als volwassene wel om alsnog voor die beugel te kiezen? Lees hieronder alles wat je moet weten over tandzorg voor volwassenen. 
 
Tandzorg volwassene

Wat zijn prothesen, kronen en implantaten en hoeveel kost het?

Verlies je 1 of meerdere tanden, dan kan de tandarts een implantaat, prothese of kroon voorstellen. Maar wat is dat precies? En wat mag je verwachten van de kostprijs?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium, die in het kaakbeen wordt geschroefd. 

Over die schroef komt de tandprothese. Dat is een kroon of kunsttand, waardoor je dus een volledig nieuwe (kunst)tand hebt. De prothese kan vast of uitneembaar zijn. Die laatste noemen we de zogenaamde klikprothese. 

Soms wordt er niet gewerkt met een implantaat, maar wel met een kroon of brug bovenop bestaande tanden. Daarbij wordt er 1 of meerdere holle kunsttanden over de bestaande tanden geschoven. Die bestaande tanden moeten daarvoor worden bijgeslepen. 

Lees meer over de soorten protheses, de kostprijs en het onderhoud

Onderhoud van je tandprothese

Hoe onderhoud je nu precies die nieuwe tandprothese? Een goede mondhygiëne is uiteraard heel belangrijk. Zonder een goede mondhygiëne zal je minder lang plezier hebben van je tandimplantaten. Dit advies kunnen we jou alvast meegeven: 

 • Reinig goed tussen de tanden en tussen de tandimplantaten. Dat kan met een tandenstoker of met interdentale borsteltjes. Is de ruimte te klein, dan kan je opteren voor flosdraad.
 • Poets ze goed! Uiteraard twee keer per dag, liefst met een elektrische tandenborstel.
 • Ga regelmatig naar je tandarts voor een controle. Hoe vaak dat moet gebeuren, spreek je best af met hem/haar.

Lees alles over implantaten en prothesen

Alles wat je moet weten over een tandverzekering

Ben je benieuwd naar wat een tandverzekering precies terugbetaald, hoeveel het je kost en welke behandelingen gedekt zijn? In het e-book over Dentalia Plus ontdek je:

 • Waarom het verstandig is om een tandverzekering te nemen
 • Voor welke behandelingen je kunt rekenen op de tussenkomst
 • 5 weetjes om optimaal te genieten van je tandverzekering
 • Welke tegemoetkoming jij mag verwachten
Download het e-book over Dentalia Plus
 

Een beugel als volwassene

Je ziet het steeds vaker: een volwassene met een beugel. Het is dan ook nooit te laat om je tanden te corrigeren. Bij elk gebit kan een tandcorrectie opgestart worden. Na een eerste bezoek bij je orthodontist weet je welke behandeling bij jouw gebit mogelijk is. Investeren in een gezond gebit loont de moeite tijdens elke levensfase! 

Lees meer over een beugel voor volwassene en hoeveel het kost

 

Marleen koos op haar 46e voor een beugel

Zonder tandverzekering zou Marleen nooit een beugel gekozen hebben. Nu is ze er erg blij mee.

Lees het verhaal van Marleen

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus.

Esthetische tandheelkunde: de opties

Zou je graag wittere tanden willen, een ontbrekende tand willen vervangen of wil je de vorm van je tanden veranderen met behulp van facings? Dan kun je een van de onderstaande behandelingen laten uitvoeren. Lees hieronder meer over de verschillende opties.

Tanden bleken

Wil je graag wittere tanden? Dan zijn er verschillende manieren om je tanden te bleken. Het bleachen van je tanden is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts dus altijd om advies als je je tanden wilt bleken. Lees hier welke drie methodes er zijn om je tanden te bleken. 
 

Tandbrug om een tand te vervangen

Mis je een of twee tanden? Dan kan je ervoor kiezen om deze te laten vervangen door een tandbrug. Een tandbrug steunt op de tanden aan weerskanten van de ontbrekende tand in je mond. 
 
De tandbrug zorgt voor een mooie glimlach en herstelt tegelijkertijd de vorm van je mond. Een nadeel van een tandbrug is echter dat de tanden waar de brug op steunt, in de loop der tijd brozer kunnen worden. 

Facetten of facings voor je tanden

Facetten of facings kunnen gebruikt worden om de kleur of vorm van je tanden te veranderen. Een facing is een heel dun laagje vulmateriaal dat de tandarts op je tand kleeft. Je kan kiezen uit facings van composiet of porselein. Porseleinen facings gaan langer mee dan die van composiet, maar zijn ook duurder. 
 
Facings kunnen gebruikt worden om de vorm of kleur van je tanden aan te passen. Daarnaast kan de tandarts facetten gebruiken om spleetjes tussen de tanden op te vullen, scheve tanden te verbergen of afgebroken hoekjes te repareren.
 
Heb je scheefstaande tanden en wil je er iets aan doen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een (onzichtbare) beugel te nemen. Orthodontie valt niet onder esthetische tandheelkunde en als je verzekerd bent met Dentalia Plus krijg je 60 % van de orthodontiekosten terugbetaald. 

Inlays

Bij een beschadigde tand, kan de tandarts ervoor kiezen om gebruik te maken van inlays. Dit zijn restauraties die sterker zijn dan normale vullingen en die een beschadiging tand kunnen herstellen. Een inlay is meestal van porselein of zirconium. 
 
De hierboven besproken mogelijkheden zijn de meest gangbare vormen van esthetische tandheelkunde. Overweeg je iets aan je glimlach te laten doen? Vraag dan altijd advies aan je tandarts. 
 

Wat is bleachen en wat zijn de risico's

De basis van bleachingproducten is meestal peroxide (waterstofperoxide of carbamideperoxide). Peroxide zorgt voor een chemische reactie met als resultaat dat de kleurstoffen in je tand wegtrekken en zo witter worden. Peroxide gebruiken om je tanden te bleken is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts daarom altijd om advies als je je tanden wilt bleachen.

Lees meer over de verschillende manieren om te bleachen en de risico's

Hou dure tandzorg betaalbaar

De kosten voor tanzorg en orthodontie kunnen flink oplopen. Met een tandverzekering zoals Dentalia Plus krijg je terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon. 
Ontdek Dentalia Plus

Nathalie en haar gezin hebben veel tandzorgkosten

Nathalie's glimlach heeft al heel wat gekost. En ze is niet alleen in haar gezin met hoge tandzorgkosten.

Lees het verhaal van Nathalie

Bang dat je gebit veel geld zal kosten?

6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De kosten daarvan lopen dan ook snel op. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering. Zo blijkt uit een bevraging van Partena Ziekenfonds.

1 op 4 Vlamingen kiest voor een extra tandverzekering. Lees meer

 

 

 

Je wijsheidstanden laten trekken: wanneer is het noodzakelijk?

In bepaalde gevallen geven je wijsheidstanden problemen en moeten ze getrokken worden. Hoe gebeurt dat en wat kan je ervan verwachten?


Lees alles over het laten trekken van je wijsheidstanden

 

Benny heeft kronen, een implantaat en een stifttand

Benny heeft een kwetsbaar gebit en zag de kosten oplopen toen hij een aantal kronen, én een implantaat, én een stifttand nodig had.


Lees het verhaal van Benny

 

Tandprothese: wettelijke terugbetaling vanaf 50 jaar

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Die geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt af van verschillende factoren.

Lees welke voorwaarden van toepassing zijn en wat wordt terugbetaald en wat niet

 

Preventieve tandzorg

 
Goede tandzorg begint met preventie. Hoe zorg je goed voor je gebit? Waarom zijn die controles bij de tandarts zo belangrijk? En welke behandelingen bestaan er en hoe zit het met de terugbetaling ervan?
 
Preventieve tandzorg

Goed poetsen

Een mooi en gezond gebit begint eerst en vooral bij de tijd die je besteedt aan het verzorgen van je tanden. Goed poetsen maakt dat je gebit gezond blijft. Maar hoe doe je dat? Wat zijn goede poetsgewoontes?

Lees alles over goed poetsen, tandpoetstechnieken en andere weetjes

 
 

Preventieve controle

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een tandarts is er niet enkel om schade te herstellen, maar vooral om tandbederf en problemen met je tanden te vermijden. Daarom is het vanaf de leeftijd van 2 jaar aangeraden om elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

Lees meer over je controlebezoek bij de tandarts en hoe je je kan voorbereiden

 
 

Op tijd naar de tandarts

Een regelmatige controle is een must om je gebit goed te verzorgen. Ga je jaarlijks naar de tandarts, dan krijg je bovendien meer terugbetaald dan als je dat niet doet. Ook je kind gaat best zo vroeg mogelijk al eens mee naar de tandarts. 

Wil je weten hoe je een goede tandarts vindt en wanneer je op controle moet gaan? 

Lees meer over je tandartsbezoek

 
 

Terugbetalingen tanden: alles op een rij

Partena Ziekenfonds betaalt heel wat tandartskosten terug. Ook voor orthodontie kan je rekenen op terugbetalingen. Welke kosten betaal je zelf en wat krijg je terug?

Lees meer over de terugbetalingen voor tandzorg en orthodontie door Partena Ziekenfonds

De invloed van eten en drinken op je gebit

Wat je eet en drinkt heeft een invloed op de gezondheid van je tanden. Dat suiker gaatjes kan veroorzaken weten we, maar er zijn nog zaken die je glazuur kunnen aantasten of een invloed hebben op je tanden. Andere zaken zijn dan weer wel gezond voor je tanden.

Lees meer do's en don'ts voor de gezondheid van je gebit

Lieselot heeft gevoelige tanden

Lieselot heeft gevoelige tanden en gaat daarom consequent op controle bij de tandarts. Zo voorkomt ze extra behandelingen en extra kosten.

Lees het verhaal van Lieselot