Tandimplantaten en protheses: een kleine prijs voor een mooie glimlach

Wil je weer met een stralende glimlach door het leven gaan? Dan is een tandprothese misschien een goede oplossing. Door de prijs van een tandprothese moet je je alleszins niet laten tegenhouden. Partena Ziekenfonds betaalt tot wel 80% van de prijs van je tandprothese terug! 
Tandimplantaten en protheses: een kleine prijs voor een mooie glimlach

Wat is een tandprothese en een tandimplantaat?

Een tandimplantaat is een soort van kunstwortel, gemaakt uit titanium. Ze worden chirurgisch in de kaak geschroefd. Na vier tot zes maanden is het tandimplantaat volledig in het bot gegroeid. Vanaf dat moment kan het dienen als steun voor een prothese: een kroon, een brug of een uitneembare tandprothese. Elke tand van het gebit kan vervangen worden door een tandimplantaat.

Wat is een kroon en een brug? 

Soms wordt er niet gewerkt met een implantaat, maar wel met een kroon of brug bovenop bestaande tanden. Daarbij wordt er 1 of meerdere holle kunsttanden over de bestaande tanden geschoven. Die bestaande tanden moeten daarvoor worden bijgeslepen.

Wat is een stifttand?

Een stifttand is dan weer een compleet nieuwe tand, het is een staafje met daarop een tandkroon. Dit staafje wordt in de wortel aangebracht. Met een stifttand herstelt men een gebroken of slechte tand. Tandartsen maken hiervan vaak gebruik wanneer de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand te hard beschadigd is om deze te herstellen. Het verschil met een implantaat is dus dat de wortel van je tand behouden blijft.

Verschillende soorten tandprothesen

Er zijn verschillende soorten tandprothesen. Welke tandprothese je kunt kiezen, hangt uiteindelijk af van je resterende tanden en de eventuele aanwezigheid van tandimplantaten. Indien je verschillende opties hebt, zal waarschijnlijk het comfort en de prijs van de tandprothese je uiteindelijke beslissing bepalen.

Vaste tandprothesen

  • Kroon
  • Brug

Uitneembare tandprothesen

  • Plaatprothese: de valse tanden zijn opgesteld op een kunstharsplaat
  • Skeletprothese: de tanden zijn opgesteld op een metaalframe. Deze prothese is compacter, sterker en comfortabeler
  • Overkappingsprothese: onder de prothese zitten nog twee of meerdere eigen tanden of implantaten die overkapt zijn met een metalen kroon om zo extra stabiliteit aan de tandprothese te verlenen. 
Indien je twijfelt over welke tandprothese precies bij jou past, vraag dan zeker raad bij je tandarts. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar de beste oplossing!

Door wie wordt de tandprothese geplaatst?

Tandimplantaten of tandprotheses worden vrijwel altijd door een specialist geplaatst. Dat kan een parodontoloog zijn, een stomatoloog of een tandarts die hiervoor opgeleid is. 

Onderhoud tandprothese

Als je je tandprothese goed onderhoudt, kun je er sowieso jaren mee verder. Een goed onderhoud begint bij een goede mondhygiëne.

  1. Reinig goed tussen de tanden. Dat kan met een tandenstoker, maar ook met interdentale borsteltjes. Indien de ruimte te klein is voor een tandenstoker of interdentale borstels, kun je opteren voor flos.
  2. Poets ze goed! Uiteraard twee keer per dag, liefst met een elektrische tandenborstel.
  3. Ga regelmatig naar je tandarts voor een controle. Hoe vaak dat moet gebeuren, spreek je best af met hem/haar.

Hoeveel kost een tandimplantaat?

Voor een kroon betaal je zo'n 750 euro. Voor een implantaat kan dat oplopen tot 2.000 euro en meer. 

Tandprothese tot 80% terugbetaald door Partena Ziekenfonds

Verzorg je je tanden goed en laat je ze jaarlijks nakijken door de tandarts? Dan beloont Partena Ziekenfonds je als je toch in de problemen komt. Met een terugbetaling tot 80% van de kostprijs van je tandprothese, brug, kroon of implantaat, tot 1.250 euro per persoon per jaar. Dankzij Dentalia Plus, de tandverzekering die je heel wat kopzorgen bespaart. Laat je dus niet afschrikken door de prijs van een tandprothese!  Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor tandprothesen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.