Tandbederf en cariës: zo ontstaan gaatjes

De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Poets je tanden goed en ga regelmatig naar de tandarts om gaatjes en andere problemen te voorkomen.
Tandbederf en cariës: zo ontstaan gaatjes

De natuurlijke vijanden van je tanden

Tandplak

Tandplak is een ophoping en verharding van bacteriën uit voedselresten. Tandplak maakt de tanden lelijk en is schadelijk voor je tanden. Het kan leiden tot irritatie, bloedend of geïnfecteerd tandvlees, tandvlees dat omhoog kruipt, ... Langdurige aanwezigheid van tandplak leidt tot cariës, of gaatjes in je tanden.  

Cariës

 • De mond vormt de biotoop van verschillende soorten bacteriën die zich voeden met etensresten. Als die bacteriën zich vermenigvuldigen, ontstaat bacterieel tandplak dat zuur afscheidt, vooral als je gesuikerde voedingsstoffen eet. Dat zuur beschadigt het tandglazuur: meteen het eerste stadium van cariës (gaatjes).
 • Cariës tast het tandglazuur aan. Dit gebeurt progressief: eerst wordt het tandglazuur aangetast, vervolgens het tandbeen en uiteindelijk het tandmerg. In een verregaand stadium kan cariës ook de tandwortel, de beenderen of de ligamenten aantasten. Hoe meer de tand is aangetast, hoe meer pijn je hebt. 
 • Sommige mensen ontwikkelen gemakkelijker cariës: personen met een dunne laag tandglazuur, personen waarvan de tanden niet mooi recht staan, personen waarvan het tandglazuur dof is.
 • Zo bescherm je je tanden

  • Cariës ontwikkelt zich progressief en is soms moeilijk te zien. Ga 2 maal per jaar langs bij de tandarts . Die zal je gebit controleren op de aanwezigheid van cariës en de ontwikkeling ervan afremmen. Hij kan ook, indien nodig, tandplak verwijderen.
  • Restjes van gesuikerde voedingsstoffen bevorderen de ontwikkeling van cariës. Enkel door regelmatig en goed te poetsen kun je het laagje bacteriën verwijderen.
  • Vraag aan je tandarts om een persoonlijk plan voor jou op te stellen om het risico op cariës in te schatten. Dat plan omvat o.a. een speekseltest, een beoordeling van de kwaliteit van het tandglazuur, de inplanting en de dichtheid van je tanden, je algemene gezondheidstoestand en een overzicht van de geneesmiddelen die je neemt. Heb je een gevoelig gebit? Dan kan een tandverzekering je beschermen tegen al te hoge kosten.

  Alles wat je moet weten over tandcorrecties

  Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

   

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.