De 10 Superheld-in-tandenpoetsen-spelregels

Een stralend gebit vol gezonde melktanden voor je kind? Welke spelregels moet je volgen om een Superheld in tanden poetsen te worden?
De 10 Superheld-in-tandenpoetsen-spelregels

1. Je eigen tandenpoetskalender

 • Print de Partena tandenpoetskalender af.
 • Hang de kalender op een zichtbare plaats in huis, liefst ergens waar je dagelijks vaak passeert. Kijk met mama en papa waar je dit best kunt ophangen.  
 • Hang twee leuke kleurstiften met een touwtje vast aan je kalender.
 • Wanneer je je tanden gepoetst hebt na het ontbijt, kleur dan het zonnetje in. Kleur het maantje met de andere kleur in wanneer je je tanden gepoetst hebt voor het slapengaan.

2. Een erwtje tandpasta

Poets je tanden met een portie tandpasta die even groot is als een erwtje. Niet meer en niet minder!

3. Vervang je tandenborstel regelmatig

Vervang je tandenborstel zeker om de 3 of 4 maanden. Noteer in je agenda wanneer je tandenborstel aan vervanging toe is.

4. Superheld spelboekje

 • Bekijk het Superheld spelboekje of vraag het aan bij Partena Ziekenfonds
 • Doorloop je spelboekje en vul regelmatig een pagina in. 
 • Werk met kleurtjes.

5. Eet gezond

Probeer niet te veel te snoepen, eet groenten en fruit, drink zeker 6 glazen water per dag in plaats van cola, limonade, ice-tea of fruitsap. Zo krijg je minder tandpijn.

6. Ontdek flosdraad

Vraag aan mama of papa om een doosje flosdraad te kopen. 

Flossen doe je zo: 

 • Je neemt een stukje van de flosdraad. Zorg dat de draad lang genoeg is om beide uiteinden één keer rond je wijsvinger te draaien. 
 • Draai het stukje flosdraad dus langs beide uiteinden één keer rond je wijsvinger. Nu heb je je flosdraad stevig vast. 
 • Ga met je flosdraad heen en weer tussen alle tanden. Op en neer, van de bovenkant van je tanden naar de onderkant en terug en van voor naar achter. Je gaat dus met je flosdraad in alle richtingen tussen je tanden.
 • Als je tussen twee tanden heen en weer bent gegaan, dan draai je je flosdraadje een extra keer rond een van je wijsvingers en dan ga je flossen tussen twee andere tanden. Je moet dus telkens met een proper stukje tussen je tanden gaan. Is je flosdraad te kort geworden, neem dan een nieuw stukje.  

7. Leer dit aan je vriendjes

Wil je je vrienden ook Superheld maken in tandenpoetsen? Vraag aan mama of papa om hun naam en adres te bezorgen aan Partena Ziekenfonds, dan sturen wij hen een kalender op!

8. Ontvang je Superheld brevet

Heb je de laatste maand alle zonnetjes en maantjes gekleurd? Laat het ons weten en ontvang je Superheld brevet!

9. Check-up bij de tandarts

Ga 1 keer per jaar naar de tandarts. Schrijf dit op je kalender. Heb je geen tandpijn, super, maar ga toch even langs bij je tandarts om te voorkomen dat je tandpijn krijgt. De tandarts zal gewoon controleren of je geen gaatjes hebt. Vertel zeker aan je tandarts dat je Superheld in tandenpoetsen geworden bent!

Toch problemen met de tandjes van je kind? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds geeft daarop een uniek antwoord.

10. Je brevet boven je bed

Het enige wat jou nu nog te doen staat, is je brevet ophangen boven je bed en de zonnetjes en maantjes blijven inkleuren.

Proficiat! Je bent nu Superheld in tandenpoetsen!

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In onze gratis gids kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

 

 

Lees ook

Het verhaal van Magali

Magali (15) speelt hockey sinds haar derde. Met twee grote broers op het hockeyveld is ze er letterlijk ingerold. Net als haar broers speelt ook Magali intussen bij het Belgische nationale hockeyteam: de Red Panthers.
 

Tandprothese? Tot 80% van de kosten terug!

Je tanden moeten een leven lang mee. Verzorg ze dus goed. Moet je toch één of meerdere zieke tanden vervangen? Met bruggen, kronen, implantaten? Of met een volledige of gedeeltelijk uitneembare prothese? Reken op de tandzorgverzekering van Partena ziekenfonds.