Tanden poetsen: zo hou je gaatjes weg

Hoewel een jaarlijks bezoek bij de tandarts aan te raden is, kun je gaatjes, tandbederf en bijkomende tandartsbezoeken vermijden door je tanden goed te poetsen, en te verzorgen. 
Tanden poetsen: zo hou je gaatjes weg

Tanden poetsen wordt voor kinderen vaak aanzien als een noodzakelijk kwaad. Van kleins af aan leren ze tegen hun goesting, hoe ze correct hun melktandjes moeten poetsen. Deze kennis blijft echter niet altijd zitten. Vele volwassenen poetsen hun tanden niet op de juiste manier. Daarom lijst Partena Ziekenfonds nog eens de do’s & don’ts bij het poetsen van je tanden. Zo kan je vermijden dat je meer dan die ene controleafspraak per jaar bij je tandarts langs moet gaan. Hieronder vind je enkele tips die je op weg helpen naar een gezond gebit. Download ook onze handige infogids over Dentalia Plus.

Doen bij het poetsen van je tanden 

Tanden poetsen: tweemaal per dag, twee minuten lang

Wanneer moet je je tanden poetsen? Het klinkt evident, maar minder dan de helft van de Belgen poetst hun tanden tweemaal per dag. En maar liefst 72% poetst zijn gebit in minder dan twee minuten. Dus: poets je tanden na het ontbijt en vóór je gaat slapen. 

Fluoride, de beschermengel van je tanden

Waarom een tandpasta mat fluoride kiezen om je tanden mee te poetsen? Omdat deze stof ervoor zorgt dat je tanden beschermd blijven tegen gaatjes en andere onaangename tandkwaaltjes. 

Je tandenborstel is geen partner voor het leven

Zorg ervoor dat je zeker om de drie maanden je tandenborstel vervangt. Want na enkele weken bevat een tandenborstel maar liefst miljoenen bacteriën. Ook wanneer de borstelhaartjes naar de buitenkant beginnen te plooien wordt het tijd om je tandenborstel in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Ook kun je je tandenborstel langer gebruiken wanneer je hem zorgvuldig reinigt. 

Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

  • Dek je tandenborstel af wanneer je je tandenborstel ergens mee naartoe neemt
  • Zet je tandenborstel thuis recht in je beker 
  • Behandel je tandenborstel met ontsmettingsmiddel speciaal voor tandenborstels  

Een keer per jaar de tandarts bezoeken

Het is belangrijk dat je er een jaarlijkse gewoonte van maakt om langs te gaan bij je tandarts. Sinds 2016 is er een tandzorgtraject opgestart door de tandartsen en ziekenfondsen. Dit traject wil mensen aansporen om hun gebit te verzorgen. Wie minstens eenmaal per jaar een bezoekje brengt aan de tandarts, krijgt een financiële aanmoediging in de vorm van een grotere terugbetaling. Wanneer je niet jaarlijks naar de tandarts gaat, krijg je gemiddeld 15 procent minder terugbetaald. Maar niet enkel het prijskaartje is belangrijk. Het is niet omdat je nog geen last hebt, dat je tanden volledig in orde zijn. Zoek dus jaarlijks je tandarts op, want voorkomen is beter dan genezen! 

Niet doen bij het poetsen van je tanden

Je tanden te hard poetsen

Wanneer tandplak verandert in tandsteen, heb je de neiging om harder te poetsen. Dit is helaas tevergeefs want tandsteen krijg je niet weg met al dat schrobben. Hiervoor ga je dus best eens langs bij de tandarts. Poets daarom je tanden zachtjes. Dit is ook beter voor je tandvlees. Poets met cirkelvormige bewegingen en niet met horizontale bewegingen. Bij deze laatste methode kun je je tandglazuur beschadigen. 

Je tandenborstel enkel voor je tanden gebruiken

Tussen de tanden ligt er nog een orgaan, de tong! Vergeet deze ook niet te reinigen, want de bacteriën op je tong zorgen voor een slechte adem. Reinig deze dus met je tandenborstel of met een tongschraper. 

Maar je tandenborstel is wel JOUW partner

Gebruik nooit de tandenborstel van iemand anders, niet van je vrienden of van je familie. Bacteriën en tandziekten kunnen via een natte tandenborstel heel makkelijk worden overgedragen. 

Vergeet niet te flossen

Sommige voedseldeeltjes komen terecht tussen je tanden, hier kan een gewone tandenborstel vaak niet aan. Vergeet dus zeker niet flossen. Flossen is echter een kunst op zich. Sommige mensen gaan gewoon heen en weer met de flosdraad waardoor ze meer hun tandvlees beschadigen dan het vuil wegnemen. Als oplossing hiervoor bestaan er handige borsteltjes die jou helpen om ook tussen de tanden het tandplak weg te krijgen. 

Zo ga je te werk bij het flossen van je tanden: 

  • Neem een eindje tandzijde (ongeveer 10 cm) en span het draadje op door de uiteinden stevig tussen duim- en wijsvinger te houden. 
  • Beweeg het draadje zachtjes heen en weer tussen de tanden, zowel bovenaan als onderaan. 
  • Flos minstens 1 keer per dag.

Met deze handige checklist kom je hopelijk al een heel eind verder om jouw tanden op de perfecte manier te poetsen en te onderhouden. Wil je meer weten over het belang van goed poetsen? Het Verbond van Vlaamse Tandartsen biedt hier ook heel wat antwoorden.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In onze gratis gids kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Gezond eten

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.