NieuwsGezond leven
10 april 2020

deel

Stop met roken om het risico op ernstige COVID-19 te verlagen

Het is voor iedereen belangrijk om de juiste voorzorgmaatregelen te nemen om besmetting met en de verspreiding van het coronavirus te vermijden. Maar rokers kunnen nog een extra maatregel nemen: stoppen met roken tijdens deze uitbraak, want zo verminderen ze het risico op een zeer ernstige vorm van COVID-19.
Stop met roken om het risico op ernstige COVID-19 te verlagen

Zoek hulp om te stoppen met roken

Iedereen voelt stress tijdens deze onzekere periode en voor rokers betekent dit dat ze misschien wel meer beginnen roken. Het is niet de meest ideale periode om te stoppen. Maar je hoeft dit niet alleen te doen! Stichting tegen Kanker helpt via tabakstop.be om te stoppen met roken. 

Waarom hebben rokers een grotere kans op een ernstige vorm van COVID-19?

Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medecine (Wei-jie Guan, Ph.D., et col. Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China. NEJM) toonde aan dat er een verband is tussen roken en de ontwikkeling van een ernstige vorm van COVID-19. We zeggen niet dat rokers sneller besmet raken met het coronavirus, maar als ze besmet zijn is de kans groter dat het om ernstige vorm gaat.

Roken beschadigt de trilhaartjes in de luchtwegen. Die trilhaartjes zijn net nodig om stof, bacteriën, virussen en slijm uit de luchtwegen te verwijderen. Wanneer die trilhaartjes beschadigd worden, valt dit belangrijk beschermingsmechanisme stil.

Maar er is goed nieuws! Zodra je stopt met roken, begint het beschermingsmechanisme zich te herstellen. Dat betekent dat je beter kan herstellen van een infectie. “Net daarom raden we roker nu, nog meer dan anders, aan om te stoppen met roken. Zo is hun lichaam optimaal bestand tegen infecties”, zegt Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker. 

Tabakstop zet zijn diensten voort

In deze lock-downperiode zijn veel diensten genoodzaakt om hun deuren te sluiten en de klantendienst naar een later tijdstip te verplaatsen. Dat geldt niet voor Tabakstop van Stichting tegen Kanker: deze dienst voor hulp bij het stoppen met roken blijft op volle toeren draaien.

Met Tabakstop is er geen risico op overdracht van het virus, want dit gebeurt online en via de telefoon (T. 0800 111 00). Zelfs als je je niet klaar voelt om te stoppen, kunnen de tabakologen al je vragen rond roken en rookstop beantwoorden.

Artikel tags:

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.