Nieuws Gezond leven
19 december 2017

deel

Steden moeten mensen meer aanzetten tot bewegen

Tegen 2030 wonen meer dan 8 op de 10 Europeanen in een stedelijke omgeving. Het is aan die steden om hun inwoners nog meer aan te zetten tot lichaamsbeweging. Die oproep doet de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuwe studie.

Wandelroutes en fietspaden

In de Europese steden is de auto meestal koning. De architectuur is dan ook ontworpen voor snelheden van 50 kilometer per uur. Volgens de WHO moeten de stadsbewoners meer mogelijkheden krijgen om te kiezen voor alternatieve vormen van vervoer. Steden moeten bv. investeren in veilige wandelroutes en fietspaden die gescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Ook veiligheid is een belangrijk thema, waarop steden meer moeten inzetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen minder vaak naar buiten gaan in buurten die ze als onveilig ervaren. 

Belang van lichaamsbeweging

Het belang van lichaamsbeweging staat als een paal boven water. Regelmatig bewegen beschermt tegen chronische ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Om hun gezondheid op peil te krijgen en te houden, is het dus essentieel dat steden fysieke activiteit bij hun inwoners stimuleren. 

Ik zie je wel zitten...

Heb je wat inspiratie nodig om meer te bewegen? Zoek dan tips op maat op de website van decampagne van Partena Ziekenfonds; Ik zie je wel zitten.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.