NieuwsGezond leven
19 december 2017

deel

Steden moeten mensen meer aanzetten tot bewegen

Tegen 2030 wonen meer dan 8 op de 10 Europeanen in een stedelijke omgeving. Het is aan die steden om hun inwoners nog meer aan te zetten tot lichaamsbeweging. Die oproep doet de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuwe studie.

Wandelroutes en fietspaden

In de Europese steden is de auto meestal koning. De architectuur is dan ook ontworpen voor snelheden van 50 kilometer per uur. Volgens de WHO moeten de stadsbewoners meer mogelijkheden krijgen om te kiezen voor alternatieve vormen van vervoer. Steden moeten bv. investeren in veilige wandelroutes en fietspaden die gescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Ook veiligheid is een belangrijk thema, waarop steden meer moeten inzetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen minder vaak naar buiten gaan in buurten die ze als onveilig ervaren. 

Belang van lichaamsbeweging

Het belang van lichaamsbeweging staat als een paal boven water. Regelmatig bewegen beschermt tegen chronische ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Om hun gezondheid op peil te krijgen en te houden, is het dus essentieel dat steden fysieke activiteit bij hun inwoners stimuleren. 

Ik zie je wel zitten...

Heb je wat inspiratie nodig om meer te bewegen? Zoek dan tips op maat op de website van decampagne van Partena Ziekenfonds; Ik zie je wel zitten.

Lees ook

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.