Start met fietsen

Als je wilt sporten of gewoon meer wilt bewegen, dan is het aanbod heel groot. Kies voor een beweegvorm of sport die je graag doet en waarbij je ook kunt genieten, zoals fietsen.
Start met fietsen
Als Vlamingen bewegen, doet de grootste groep dat op de fiets. Het vereist weinig technische bagage en het is minder belastend voor spieren en gewrichten dan lopen. Fietsen is de ideale ontspanning. Fiets aan een rustig tempo, geniet van de omgeving en bouw tegelijkertijd je conditie geleidelijk aan op. Daarbovenop beschikken Vlaanderen en Nederland over een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde fietspaden en knooppunten, ideaal om met het gezin te gaan fietsen.

Fietstips

Of je nu kiest voor een koersfiets of een stadsfiets, bij de aankoop van een fiets zijn de volgende tips best handig:

 • Een goede fietshandelaar zal eerst je armlengte, binnenbeenlengte en totale lichaamslengte meten om de juiste kadergrootte te bepalen.
 • Het soort stuur dat je kiest is afhankelijk van het type fietser dat je bent. Een gebogen koersstuur is even wennen, maar door de lagere luchtweerstand ga je sneller. Een recht stuur geeft meer rijcomfort.
 • Kies je voor gewone pedalen, dan kun je met elke soort schoen fietsen. Met klikpedalen zitten je voeten vast en kun je zowel trekken als duwen. Daardoor win je tot 30% aan kracht!
 • Op een smal zadel kun je meer kracht uitoefenen en dus sneller rijden. Een breed zadel geeft meer rijcomfort. Zadelpijn voorkom je door een koersbroek met ingenaaide zeem aan te trekken.
 • Je zadel zet je best op heuphoogte. Als je op je fiets kruipt en je voet op de onderste trapper plaatst, moet er een kleine buiging in je knie zijn. Bij een te lage of te hoge positie krijg je snel last van je knieën.
 • Onmisbaar is een helm, want een valpartij is snel gebeurd.
 • Ook zichtbaarheid is heel belangrijk als het schemert. Lichten en veiligheidsvestjes worden al te vaak vergeten.

Elektrisch fietsen

Korte of lange afstanden afleggen met de fiets is niet voor iedereen evident. Gelukkig kan de elektrische fiets hulp bieden. De tijd dat elektrische fietsen enkel weggelegd waren voor 50-plussers of mensen met een beperking is al lang voorbij. Deze fietsen winnen ook aan populariteit binnen de jonge bevolkingsgroep.

Waarom een elektrische fiets?

 • Een op drie Vlamingen kruipt achter het autostuur voor korte afstanden. Met een elektrische fiets raak je ook gemotoriseerd, maar toch met meer lichaamsbeweging naar de bakker of de groente- en fruitwinkel!
 • Voor woon-werkverkeer. Geen files, geen tijdsverlies met het zoeken naar een parkeerplaats en niet langer bezweet toekomen op je werk. Bovendien krijg je op heel veel werkplekken een belastingvrije fietsvergoeding per gefietste kilometer naar het werk.
 • Om te fietsen naar moeilijk bereikbare plaatsen. Je kunt zover mogelijk treinen en voor het laatste stuk de elektrische fiets nemen. Hiervoor werd namelijk de plooibare elektrische fiets uitgevonden. Houd er wel rekening mee dat die door de batterij iets meer weegt dan een gewone plooifiets.
 • Om het milieu te sparen indien je daardoor de auto of bromfiets meer aan de kant laat staan. We hebben namelijk genoeg van files, parkeerproblemen en uitlaatgassen.
 • Als je om gezondheidsredenen niet meer zwaar belast mag worden. Bij reuma, een handicap, hart- en vaatziekte, ... biedt de elektrische fiets de oplossing. Zo kun je toch blijven fietsen.
Dit zijn alvast 5 goede redenen om elektrisch te fietsen. En we geven er nog een belangrijke reden bovenop: het is goed voor de conditie!

Je blijft in beweging

Je leest het goed. Er wordt vaak gezegd dat mensen op een elektrische fiets niet echt fietsen of lui zijn. Het tegengestelde is echter waar. Mensen die elektrisch fietsen blijven toch in beweging. Dat je niet meer hoeft te trappen, is een fabeltje.

Dankzij de elektrische fiets moet je minder kracht zetten op je pedalen. Zelfs met tegenwind haal je makkelijk snelheid. De stille motor slaat aan van zodra je een trapbeweging maakt. Zo krijg je de nodige trapondersteuning. Het is dus noodzakelijk dat je zelf blijft trappen, maar je krijgt wel een stimulans om in beweging te blijven. Voortaan zijn lange afstanden voor iedereen comfortabel. Kortom: als je een duwtje in de rug nodig hebt, is er de elektrische fiets!

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een beweegbonus. Hiermee krijg je een terugbetaling van kosten die je hebt als je regelmatig sport.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 

 

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.