Het belang van een sportmedische keuring

Heb je een tijdje stil gezeten maar wil je terug beginnen met sporten? Of misschien is dat dagelijkse rondje lopen of fietsen in het park ondertussen wel een gewoonte geworden? Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring. Op die manier kun je eventuele risico’s in kaart brengen en gezond sporten.
Het belang van een sportmedische keuring
ls je sport, levert dat je heel wat gezondheidsvoordelen op. Zo heb je o.a. een lager risico op hart- en vaatziekten, ontwikkel je een betere weerstand en verlaag je je (slechte) cholesterol. Toch is het belangrijk om eventuele risico’s in kaart te brengen want ook hier geldt: sporten is gezond maar doe het met mate. Duursporters die zich regelmatig wagen aan een marathon of intensieve fietstochten, kunnen vroeg of laat littekens op hun hartspier krijgen, wat op zijn beurt hartritmestoornissen kan veroorzaken. Maar er zijn ook mensen die nu eenmaal een groter risico hebben op hartproblemen. Het is belangrijk dat je dit vroegtijdig weet zodat je ook je sportschema hierop kunt aanpassen. Want niet sporten is nog altijd minder gezond dan recreatief en met mate sporten.
 

Wat is een sportmedische keuring?

Kort samengevat is een sportmedische keuring een check-up van de beginnende of ervaren sporter. Een sportarts gaat na welke belasting je lichaam te verduren krijgt tijdens het sporten. Aan de hand van de sportmedische keuring krijgt de sportarts een inzicht in je lichamelijke toestand en je conditie. En op basis daarvan kan hij of zij je passend en gericht trainingsadvies geven.
 
www.sportkeuring.be is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Op deze website kun je online (en anoniem) enkele vragen beantwoorden. Zo kom je te weten of een sportmedische screening raadzaam is, hoe vaak het moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden. Een sportmedische keuring is jaarlijks verplicht voor erkende topsporters en bepaalde recreatiesporten zoals wielrennen. Voor erkende topsporters is deze sportmedische keuring gratis. 
 

Wanneer is een sportmedische keuring aangeraden?

 • Als je lijdt aan een aandoening of ziekte
 • Als er hart- of vaatziekten in de familie voorkomen
 • Als je tijdens het sporten last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op je borst
 • Als je wilt beginnen met sporten
 • Als je slecht herstelt na een inspanning
 • Als je benieuwd bent naar hoe het met je lichaam gesteld is

Wat houdt een sportmedische keuring in?

Een sportmedische keuring begint met een uitgebreide vragenlijst. Uit deze vragenlijst kan de sportarts afleiden hoe jij je sport beoefent. Welke sport is het? Hoe lang doe je het al? Op welk niveau is het? Etc. Verder krijgt hij of zij ook een inzicht in je medische toestand. Je wordt ook onderworpen aan een inspanningstest. Dit mag je ervan verwachten:

 

 • Een rust ECG (al liggend) en eventueel een longfunctieonderzoek
 • Lichamelijk onderzoek
 • Meting van lengte, gewicht en eventueel huidplooidiktemeting
 • Een bloedanalyse (op aanvraag)
 • Een inspanningstest op de fiets of loopband met melkzuur-, hartslag- en zuurstofopnamemeting en een ECG-opname.

Partena Ziekenfonds en de terugbetaling van jouw sportmedische keuring

Leden van Partena Ziekenfonds krijgen een terugbetaling van 25 euro per jaar voor een sportmedische keuring.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

Lees ook

Hoe gezonde gewoontes aanleren... én vasthouden?

Dagelijks twee stukken fruit eten, drie keer per week sporten, lekker ontspannen een boek lezen ... Allemaal gezonde gewoontes die we graag willen volhouden voor een leven in balans. Want tijdens een vakantie, wanneer we heel relaxed zijn en de tijd nemen, lukt dat heel aardig. Maar eenmaal terug thuis in de ‘normale routine’ is het vaak andere koek. Hoe lang duurt het voordat zo’n nieuwe gewoonte in je ‘systeem’ zit? En hoe hou je ze ‘vast’? Partena Ziekenfonds zocht het voor je uit!
22 maart 2021

Gunstig advies voor het vaccin van AstraZeneca

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat dit vaccin niet leidt tot een toename van het  algemeen risico op bloedklonters bij mensen die ermee werden ingeënt. Er is wetenschappelijk gezien geen verband tussen de vaccinatie en een hoger risico op trombose.