Sporten bij warm weer: zo blijft het gezond

De zomermaanden! Een ideaal moment om wat meer te sporten. Maar sporten bij warm weer is niet altijd en voor iedereen een goed idee. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je sport bij warm weer.
Sporten bij warm weer: zo blijft het gezond

Volg je gevoel

Sporten tijdens de zomermaanden is een pak aantrekkelijk dan tijdens de winter. Maar hoe uitnodigend het ook is, je moet rekening houden met een aantal risico’s. Sporten bij warm weer is niet voor iedereen zonder risico. Bewegen is belangrijk en gezond, maar op sommige momenten moet je jezelf afvragen of het zinvol is. Wie problemen heeft om te lopen bij 15 graden, zal dezelfde problemen ondervinden bij 30 graden. Naast kinderen en ouderen kunnen slecht getrainde volwassenen, mensen met een verhoogd hartrisico en zwaarlijvige mensen daarom ook beter niet sporten bij warm weer.

Let op bij een hoge luchtvochtigheid

Niet alleen de warmte speelt een rol in de zomer. Ook de luchtvochtigheid bepaalt hoe vermoeiend het is om te sporten. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker je zweet kan verdampen en hoe moeilijker het is voor je lichaam om af te koelen. Tijdens het sporten moet je kunnen zweten om nadien af te koelen.

Drink voldoende water: hoeveel water moet je drinken?

Het is geen groot geheim: wie sport, moet voldoende drinken. En wie sport bij warm weer, moet nog meer drinken. Het risico omvat dat je meer kan zweten dan drinken. Verlies je 1 liter vocht, dan moet je dat compenseren door 1 liter water te drinken. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je gaatdehydrateren. De beste manier om te kijken of je lichaam voldoende vocht heeft, is door je te wegen voor je begint te sporten en nadien. Is je gewicht gedaald met meer dan 1,5 à 2%, dan moet je meer drinken tijdens het sporten bij warm weer.

Drink jij genoeg water? Je leest het hier.

Een wit petje doet wonderen

Het is op zonnige dagen belangrijk om een wit petje bij de hand te hebben als je buiten gaat sporten bij warm weer. Zo kun je een zonneslag voorkomen. Je kan een zonneslag krijgen omdat je schedel te warm wordt. Zo kan het centrum in de hersenen dat je temperatuur regelt, ontgrendeld worden. Op deze manier warmt je lichaam op en is het niet in staat om zelf af te koelen. Een wit petje kaatst de zon af en zorgt ervoor dat je schedel beter wordt afgekoeld.

Ontdek hier wat je moet doen bij een zonneslag.

Let op met ozon!

Dan is er nog de ozonconcentratie op warme zomerdagen. Ozon is een stof die de luchtwegen en longen irriteert. Als je een inspanning levert, adem je meer ozon in en kun je een soort astmatische reactie krijgen. De grootste concentraties doen zich voor tijdens de middaguren.

 

Op welk moment ga je het beste sporten?

Het beste moment om gezond buiten te gaan sporten is afhankelijk van de plaats waar je woont. Wie in de stad woont, gaat het best buiten de piekuren van het verkeer sporten. Dit is voor 7 uur ‘s ochtends of na 21 uur ‘s avonds. Waarom? Op deze momenten is de meeste smog verdwenen. Wie op het platteland woont, gaat het best ‘s ochtends of ‘s avonds sporten wanneer het het koelst is.

 

Tips om meer te bewegen

  • Kies een beweegactiviteit die je graag doet

  • Zet bewegen in je agenda! Een half uur bewegen? 10 minuutjes hoelahoepen? Zo loop je minder kans om het te vergeten of een excuus te zoeken.

  • Plan ook voldoende beweegpauzes in op het werk.

  • Nodig vriend(inn)en uit om samen te bewegen. Als je beweegt aan matige intensiteit, kun je nog praten. Maak er een gezellige beweegbabbel van.

  • Elke stap telt! 10.000 stappen, dat is het aantal waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het je gezondheid fundamenteel ten goede komt. Heb je een zittend beroep, dan is dit niet zo evident. Een stappenteller kan helpen om je aantal stappen geleidelijk op te voeren.

  • Neem waar je kunt de trap in plaats van de lift. Heb je een zittend beroep, sta dan regelmatig op om je benen te strekken. Doe boodschappen te voet en sla geen wandeling met de hond over. Fiets je liever? 10 minuten fietsen is gelijk aan 1.500 stappen.

 

Denk je dat je teveel stilzit? Doe de Zittest!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.