Hoe kan je slapeloosheid vermijden? 5 tips! 

Je kunt de slaap niet vatten ook al ben je doodmoe? Je wilt graag slapen maar eens je in bed ligt, ben je klaarwakker? Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. 
Hoe kan je slapeloosheid vermijden? 5 tips! 

5 tips tegen slapeloosheid

 1. Regelmaat van je slaappatroon

  Een van de belangrijkste elementen om een goede nachtrust te garanderen is een regelmatig slaappatroon. Dat betekent dat je op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat. Ook in het weekend. Uit onderzoek blijkt dat mensen die uitslapen vaak een slechtere kwaliteit van nachtrust hebben dan mensen die het met minder slaap doen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt de hersenfuncties. We onthouden: ochtendstond heeft dus goud in de mond!
 2. De juiste temperatuur in de slaapkamer  

  Niet te koud, niet te warm is hier de boodschap. De ideale slaapkamer heeft een temperatuur tussen de 16 en de 20 graden. Uiteraard is de ideale temperatuur persoonsgebonden. Zorg er ook voor dat je kamer genoeg verlucht wordt, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is. Tenslotte zijn een goed bed met een deftige lattenbodem en een comfortabele matras een echte must.
 3. Ban elektronische toestellen 

  Laat ‘s avonds die smartphone, tablet of laptop in bed achterwege. Het blauwe licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine. Dit hormoon laat aan je lichaam weten dat het zijn dagtaak stop mag zetten en zich voorbereiden op de nacht. Doordat je ‘s avonds in je bed nog ligt te whatsapp’en, wordt de productie van melatonine onderbroken en word jij bijgevolg weer wakker. Als je echt nog op je smartphone wilt tokkelen of e-mails moet versturen, installeer dan een applicatie zoals Flux. Deze filtert het blauwe licht. Het resultaat is dat je een oranje scherm voor je hebt. Ook een klok op je nachtkastje is niet aan te raden. De uren voorbij zien tikken zorgt voor extra ergernis. 
 4. De juiste voeding en beweging

  Overdag bewegen bevordert je slaapkwaliteit ‘s nachts. Het is heus niet onmogelijk om wat tijd vrij te maken om te sporten. Integreer het desnoods in je andere dagactiviteiten. Zo kun je er een gewoonte van maken om met de fiets naar het werk te gaan of boodschappen te doen. Ook een leuke avondwandeling kan wonderen doen. Neem zeker geen te zware maaltijd voor je onder de wol kruipt. 
 5. Maak je hoofd leeg

  De grootste boosdoener die je ‘s nachts soms wakker houdt zijn je hersenspinsels. Maak daarom je hoofd leeg. Dit kan je doen door te bewegen of door ’s nachts even op te staan om je gedachten te verzetten. Probeer ook zeker zwaar-emotionele gesprekken voor het slapengaan te vermijden. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele nacht ligt te piekeren.

Terugbetaling slaaptherapie

Wil je je slaapproblemen aanpakken? Dan kan slaaptherapie een goede oplossing zijn. Wist je dat Partena Ziekenfonds een terugbetaling voor slaaptherapie voorziet?

Alles wat je moet weten over slapeloosheid

Ontdek tips om de slaap beter te vatten in onze gratis infogids!

ebook slapeloosheid

Lees ook

De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

“Gelukkig nieuwjaar”, “veel geluk”, … We wensen iedereen zo makkelijk geluk toe. Maar wat is geluk eigenlijk? Kan je zelf beïnvloeden hoe gelukkig je je voelt? En hoe doe je dat dan? De geluksdriehoek verzamelt wetenschappelijke kennis rond geluk en mentaal welzijn, en geeft inspiratie en richtlijnen.

Je vrij voelen ondanks de corona maatregelen

De zomer triggert onze nood aan verkenning van anders zijn en je welkom voelen.  We genieten van restaurants, op reis gaan, een concert, of een filmpje meepikken... omdat het anders is dan ons dagdagelijkse leven. We willen gezien en verrast worden door andere mensen, plaatsen, smaken, gewoontes, culturen enz. Dit triggert, laadt onze hersenen en zintuigen op. Het creëert een ander soort energie dan we voelen en gebruiken in ons dagelijks, recentelijk begrensde leven.  Hoe kunnen we dit opwekken met de huidige sociale maatregelen? 

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?