Nieuws Gezond leven
06 september 2021

deel

Situatie epidemie in Brussel: voorzichtig blijven is de boodschap

De epidemiologische situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft verontrustend. Daarom blijft voorzichtigheid geboden en is het belangrijk om alle geldende maatregelen na te leven, met name bij een terugkeer uit het buitenland. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de start van het nieuwe schooljaar en de terugkeer naar het werk veilig en sereen verlopen!

Terugkerende reizigers 

De toename van het aantal positieve gevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is vooral te wijten aan het grote aantal positieve tests bij terugkerende reizigers uit een rode zone of uit een risicoland buiten Europa. Daarom is het nog altijd belangrijk om het PLF-formulier (Passenger Locator Form) correct in te vullen voordat je terugkeert van een reis, en om de instructies betreffende testen en quarantaine bij aankomst in België op te volgen. Zo kan de contactopvolging correct verlopen.

Het is aangeraden om het aantal contacten sterk te beperken tijdens de eerste tien dagen na je terugkeer uit een rode zone en contact met kwetsbare personen te vermijden, zelfs als je gevaccineerd bent of negatief test. Bij twijfel of COVID-gerelateerde symptomen (hoest, ademhalingsproblemen, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van smaak- en/of geurzin, verstopte neus, keelpijn of diarree) kun je je gratis en zonder testcode laten testen in een van de 8 Brusselse testcentra. In Brussel zijn COVID-tests na terugkeer uit een rode zone nog gratis tot 15 september.

Verscherpte testprocedure 

Dit zijn de bijkomende maatregelen die werden genomen in het licht van de huidige gezondheidssituatie en de hogere besmettelijkheid van de deltavariant:

  • Wie terugkeert uit een rode zone binnen de Europese Unie of uit een van deze landen en niet beschikt over een vaccinatie- of herstelcertificaat, moet zich op de eerste en de zevende dag na terugkeer laten testen. Als de testresultaten positief zijn, is isolatie verplicht.
  • Iedereen die terugkeert uit een rode zone buiten de Europese Unie moet zich, zelfs als hij/zij een vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, op de eerste en de zevende dag na terugkeer laten testen. Als de testresultaten positief zijn, is isolatie verplicht. Wie niet volledig gevaccineerd is, moet bovendien 10 dagen lang in quarantaine gaan. De quarantaine kan worden ingekort vanaf de ontvangst van een negatief resultaat van de test die op dag 7 werd uitgevoerd.
  • Iedereen die een hoogrisico-contact heeft gehad met een COVID-positieve persoon, ook volledig gevaccineerde personen, moet zich op de eerste en de zevende dag na het contact laten testen. Quarantaine is verplicht voor wie niet volledig gevaccineerd is: deze duurt 10 dagen, maar kan worden ingekort tot 7 dagen als de tweede test negatief is.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het niet nodig om je te laten testen en/of in quarantaine te gaan. Deze uitzonderingen kan je terugvinden op de website www.info-coronavirus.be.

Meer info?

Op coronavirus.brussels vind je alle informatie over de COVID-maatregelen in Brussel. 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.