Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis. 
Rokende mama of papa: kinderen de dupe

Tabaksrook: stille doder

Tabaksrook bevat maar liefst 7000 chemische stoffen. Van minstens 250 weten we zeker dat ze schadelijk zijn, 50 stoffen zijn kankerverwekkend. En niet enkel voor de roker zijn deze schadelijk, maar ook voor de omgeving.

Er zijn drie soorten rook:

 1. primaire rook (hoofdstroomrook): wordt geïnhaleerd door de actieve roker
 2. secundaire rook (zijstroomrook): komt uit de sigaret
 3. tertiaire rook: wordt uitgeblazen door de roker.

Er is ook nog de quaternaire stroom of zgn. ‘third-hand smoke’. In deze rook zit een cocktail aan giftige stoffen. Deze wordt opgenomen in zetels, kleding, stof, de vloer, de oppervlakte, … en dat zelfs lang nadat de sigaret gedoofd is. Deze vormt in de eerste plaats een bedreiging voor de gezondheid van ongeboren baby’s, peuters en kinderen. Hoe meer blootstelling gedurende de dag en doorheen de jaren, hoe groter het risico. En hoe kleiner de ruimte is, hoe geconcentreerder de rook.

Meerokende kinderen

 • Kinderen met rokende ouders zijn vaker ziek en hebben meer kans op problemen met de luchtwegen: bronchitis, chronische ademhalingssymptomen (hoesten, fluimen, piepen), meer longontsteking, een minder goede longfunctie en vertraagde longontwikkeling, astma die verslechtert, verkoudheden.
 • Terugkerende middenoorontstekingen en huidproblemen.
 • Ook de aderen van kinderen worden beschadigd door vroegtijdige veroudering. Dat heeft gevolgen op lange termijn: de kans op ernstige hartproblemen op latere leeftijd neemt toe.
 • Passief roken door zwangere vrouwen leidt tot grote risico’s voor het kind, o.m. een hogere kans op vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.
 • Passief roken wordt ook geassocieerd met zwangerschapsproblemen.
 • Meeroken in de kinderjaren leidt tot verminderde fertiliteit, net als meeroken op volwassen leeftijd.

Misvattingen

Heel wat rokende ouders proberen al een inspanning te leveren door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen. Ze gaan roken in de tuin, in een andere ruimte in het huis, onder de dampkamp of gaan consequent luchtverfrissers, luchtverversers of luchtreinigers gebruiken na het roken. Maar deze maatregelen, hoe goedbedoeld ook, halen niks uit:

 • De giftige deeltjes zijn heel klein en blijven makkelijk in de lucht hangen. En dat tot wel 5 uur nadat je gerookt hebt. Ze zijn er dus nog als je kinderen thuiskomen van school en je de rook al lang niet meer ziet.
 • Terwijl je rondloopt in huis, verspreid je de giftige deeltjes van de ene kamer naar de andere, ook al ben je niet meer aan het roken.
 • De giftige stoffen zetten zich vast op alles. Op je kledij, meubels, speelgoed, vloer,… Als kinderen hun jas aandoen, in de zetel ploffen of met hun speelgoed spelen, krijgen ze die stoffen binnen. Kleine kinderen kruipen bovendien rond en brengen vaak hun hand naar hun mond. Ook zo krijgen ze die giftige stoffen binnen.
 • Kinderen zijn heel gevoelig voor de giftige stoffen in tabaksrook, hun longen en afweersysteem zijn nog niet volgroeid, en ze hebben bovendien kleinere luchtwegen. Daardoor ademen ze sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen.

De voordelen van het stoppen met roken

Stoppen met roken voor je kinderen is alvast een sterke motivatie, lijkt ons. Maar ook je eigen gezondheid opmerkelijk verbeteren kan daar een van zijn:

 • Al 20 minuten nadat je gestopt bent gaat je bloeddruk naar benden.
 • Na 1 dag niet gerookt te hebben beginnen je longen zich stilletjes aan te herstellen. Je reukzin verbetert en je smaak komt terug.
 • Na een aantal maanden hoest en piep je veel minder.
 • Na een jaar is het risico op een hartziekte met de helft gedaald.
 • Na 2 jaar niet roken is het risico op een hartinfarct even groot als iemand die niet rookt.
 • Na 10 jaar is ook je kans op longkanker met de helft afgenomen.
 • Daarnaast moet je niet meer buiten in de kou gaan staan en spaar je ook nog eens enorm veel geld uit. Ondanks dat stoppen met roken moeilijk is, heeft het veel voordelen om het te proberen. Er is dan ook hulp beschikbaar.

Stoppen met roken: al gedacht aan een tabakoloog?

Goed idee, want een tabakoloog of rookstopspecialist zorgt dat je een grotere kans hebt om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Bovendien betaal je sinds 1 januari 2017 enkel nog het remgeld. De rest van het bedrag betaalt de Vlaamse overheid rechtstreeks aan de tabakologen. Voor individuele begeleiding betaal je maximum 7,5 euro/kwartier, voor groepsbegeleiding maximum 1 euro. Elk jaar heb je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding. Je kunt beide vormen van begeleiding met elkaar afwisselen.

Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je max. 1 euro/kwartier individuele begeleiding en 0,50 euro/kwartier groepsbegeleiding. Dat goedkopere tarief geldt ook voor jongeren tot en met 20 jaar. Lees meer over de terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen.

Voor een erkende tabakoloog in je buurt: www. tabakologen.be. Voor groepsbegeleiding: www.vlaanderenstoptmetroken.be/lokaal-aanbod.

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.