NieuwsGezond leven
03 april 2020

deel

Psychologische hulp op afstand terugbetaald

Tijdens de coronacrisis is het mogelijk om een terugbetaling te krijgen van psychologische teleconsultaties. Het doel is niet alleen om mensen die kampen met angst- en paniekklachten als gevolg van de  covid-19-crisis te helpen, maar ook om mensen die al een psycholoog hebben geraadpleegd, in staat te stellen hun behandeling voort te zetten .
Psychologische hulp op afstand terugbetaald

Wat zijn de nieuwe voorwaarden 

Om gebruik te kunnen maken van de terugbetaling van deze psychologische teleconsultatieszijn er volgende voorwaarden;

  • Het moet gaan om de raadpleging van een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog.
  • De patiënt moet doorverwezen zijn door zijn huisarts of een psychiater, maar doorverwijzing is ook mogelijk door de arts van de preventiedienst van de werkgever of de bedrijfsarts.
  • De duur van 60/45 minuten moet nageleefd worden.
  • De overige voorwaarden veranderen niet: wie op grond van de overeenkomst psychologische zorg ontvangt, heeft recht op in totaal maximaal acht consultaties per jaar. De patiënt betaalt €11,2 per consultatie uit eigen zak (patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming betalen €4 per consultatie).

Evaluatie

De maatregelen gelden met terugwerkende kracht vanaf 14 maart tot 30 juni 2020. Op het einde van de coronacrisis, zal de federale regering de aanpassingen van de terugbetalingsovereenkomst evalueren én beslissen of ze al dan niet moeten worden gecorrigeerd.

Wie meer informatie wenst over de terugbetaling van psychologische eerstelijnshulp, kan daarvoor terecht bij zijn of haar behandelende arts, bij de bedrijfsarts of de preventiearts van de eigen werkplek.

Heb je graag nu al hulp van een psycholoog?

Als klant van Partena Ziekenfonds heb je recht op 5 gratis gesprekken bij de klinisch psychologen van de Partena Luisterlijn. 

 

Lees ook

Terug dichter samen werken en leven

Hoe ga je om met angst of wantrouwen bij dagelijks contact?  Binnenkort werken en leven we weer dichter bij elkaar samen. Dit zorgt voor onzekerheid en wantrouwen rond een mogelijke besmetting of veilig gedrag. Angst wordt vaak groter als je het probeert weg te drukken. Erover praten kan helpen – met collega’s, dierbaren of anderen.

Hoe voorkom je schermmoeheid

We gingen ten rade bij digital trainer Matthias Dewilde rond ‘digitaal bewust leven’.  Technologie is een groter deel van ons leven geworden, nu velen verplicht van thuis uit werken. Dankzij heel wat tools blijven we in contact met onze collega’s en kunnen we verder werken. Toch hebben deze aanpassingen ook voor heel wat nieuwe uitdagingen gezorgd.

Enkele slaaptips in tijden van Corona

Voel je je niet uitgerust ’s ochtends? Pieker je ‘s nachts door over je dierbaren of nemen je angsten grotere proporties aan in het donker? Twintig procent van de mensen tussen 18 en 65 jaar slaapt slechter sinds de uitbraak van de coronacrisis. Vaak heeft dit te maken met zorgen of angst. Hoewel we als mens wel wat stress en slaapdeprivatie aankunnen, kan zich dit toch op veel lange termijn gaan wreken.