Polyfarmacie bij ouderen

Wanneer we ouder worden neemt de hoeveelheid medicatie die we moeten innemen vaak toe. Dit kan resulteren in polyfarmacie, het dagelijks innemen van 5 of meer verschillende geneesmiddelen gedurende een langere periode. En dat is niet altijd zonder risico.

Wat zijn de effecten van polyfarmacie?

Door meerdere geneesmiddelen door elkaar te gebruiken kunnen deze elkaar beïnvloeden. Ze kunnen elkaar tegenwerken of net versterken, met als gevolg dat de voorgeschreven doses niet meer correct zijn en dat de patiënt dus niet langer de juiste behandeling krijgt. Daarnaast kan polyfarmacie leiden tot bijwerkingen die dan weer valincidenten, verwardheid, heupfracturen enz. kunnen veroorzaken - vooral bij ouderen.

Polyfarmacie bij ouderen, de risico’s

Vooral ouderen vormen een risicogroep bij polyfarmacie, omdat hun lichaam gevoeliger is voor de medicatie of omdat hun nieren minder goed werken.

Ben je ouder dan 65 en neem je dagelijks meer dan 5 verschillende geneesmiddelen voor verschillende aandoeningen? Bespreek je medicijngebruik dan minstens 1 keer per jaar met je huisarts. Dit is zeker belangrijk indien je geneesmiddelen neemt die door verschillende dokters werden voorgeschreven. Luister ten slotte ook goed naar je lichaam. Denk je dat jouw medicijnen bijwerkingen veroorzaken? Vertel dit dan aan je arts.

Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet

Het kan moeilijk zijn om een overzicht te bewaren over al die verschillende soorten medicatie. Merk je dat je moeite hebt om te onthouden welke geneesmiddelen je elke dag moet innemen? Dat je de verpakkingen en soorten pilletjes moeilijk uit elkaar kan houden? Ook hier kunnen je arts of apotheker je bij helpen:

Ze kunnen een kalender voor je opmaken van de geneesmiddelen die je dagelijks moet innemen.

De apotheker kan je medicijnen altijd in dezelfde verpakking stoppen zodat ze herkenbaar blijven.

Je kan zelf een pillendoos gebruiken met een weekindeling, of een zogenaamd “medicijnalarm”. Dit geeft een melding wanneer je bepaalde medicatie moet innemen.

Vind je dat je té veel medicatie moet innemen of heb je moeite met het slikken van bepaalde pillen? Aarzel niet om ook zulke zaken met je huisarts te bespreken.

Vragen over polyfarmacie?

In veel gevallen veroorzaakt polyfarmacie helemaal geen problemen. Heb je echter toch vragen over jouw medicatiegebruik of wil je meer gerustheid bij het gebruik van verschillende geneesmiddelen tegelijk? Dan staat je huisarts altijd voor je klaar met advies.

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!