Polyfarmacie bij ouderen

Wanneer we ouder worden neemt de hoeveelheid medicatie die we moeten innemen vaak toe. Dit kan resulteren in polyfarmacie, het dagelijks innemen van 5 of meer verschillende geneesmiddelen gedurende een langere periode. En dat is niet altijd zonder risico.

Wat zijn de effecten van polyfarmacie?

Door meerdere geneesmiddelen door elkaar te gebruiken kunnen deze elkaar beïnvloeden. Ze kunnen elkaar tegenwerken of net versterken, met als gevolg dat de voorgeschreven doses niet meer correct zijn en dat de patiënt dus niet langer de juiste behandeling krijgt. Daarnaast kan polyfarmacie leiden tot bijwerkingen die dan weer valincidenten, verwardheid, heupfracturen enz. kunnen veroorzaken - vooral bij ouderen.

Polyfarmacie bij ouderen, de risico’s

Vooral ouderen vormen een risicogroep bij polyfarmacie, omdat hun lichaam gevoeliger is voor de medicatie of omdat hun nieren minder goed werken.

Ben je ouder dan 65 en neem je dagelijks meer dan 5 verschillende geneesmiddelen voor verschillende aandoeningen? Bespreek je medicijngebruik dan minstens 1 keer per jaar met je huisarts. Dit is zeker belangrijk indien je geneesmiddelen neemt die door verschillende dokters werden voorgeschreven. Luister ten slotte ook goed naar je lichaam. Denk je dat jouw medicijnen bijwerkingen veroorzaken? Vertel dit dan aan je arts.

Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet

Het kan moeilijk zijn om een overzicht te bewaren over al die verschillende soorten medicatie. Merk je dat je moeite hebt om te onthouden welke geneesmiddelen je elke dag moet innemen? Dat je de verpakkingen en soorten pilletjes moeilijk uit elkaar kan houden? Ook hier kunnen je arts of apotheker je bij helpen:

Ze kunnen een kalender voor je opmaken van de geneesmiddelen die je dagelijks moet innemen.

De apotheker kan je medicijnen altijd in dezelfde verpakking stoppen zodat ze herkenbaar blijven.

Je kan zelf een pillendoos gebruiken met een weekindeling, of een zogenaamd “medicijnalarm”. Dit geeft een melding wanneer je bepaalde medicatie moet innemen.

Vind je dat je té veel medicatie moet innemen of heb je moeite met het slikken van bepaalde pillen? Aarzel niet om ook zulke zaken met je huisarts te bespreken.

Vragen over polyfarmacie?

In veel gevallen veroorzaakt polyfarmacie helemaal geen problemen. Heb je echter toch vragen over jouw medicatiegebruik of wil je meer gerustheid bij het gebruik van verschillende geneesmiddelen tegelijk? Dan staat je huisarts altijd voor je klaar met advies.

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.