Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.
Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Podologie, wat is dat juist?

Els: Een podoloog onderzoekt en behandelt - indien mogelijk - alle klachten vanaf de rug naar beneden. Dit is zowel op vlak van huid-en nagelproblematiek als spier -, pees- en gewrichtsproblemen. We werken vaak met andere specialisten samen, zoals een osteopaat of  kinesitherapeut, om tot een optimaal resultaat te komen. Een podoloog doet zowel aan voet- en wondverzorging als het vervaardigen van silicones en zolen op maat.

Mensen kunnen bij ons terecht voor allerlei problemen zoals platvoeten, peesproblemen, slecht genezende wondjes, terugkerende eksterogen en ingegroeide nagels. Maar ook voor preventieve screeningen bij diabetespatiënten of gewone verzorging van o.a. reumapatiënten. Kortom, iedereen met problemen aan de lage rug benen of voeten.

Hoe gaat een podoloog te werk?

Els: Als podoloog werk je op twee takken: langs de ene kant heb je de voetzorg en aan de andere kant het steun- en bewegingsstelsel. We gaan in beide gevallen als eerste stap de voorgeschiedenis van de aandoening na; en alle omstandigheden daarrond: het schoengedrag, dagelijkse activiteiten enzovoort. Elk verhaal is immers anders. Bij de voetzorg gaan we daarna over op verzorging. Bij het steun-en bewegingsstelsel komen na de voorgeschiedenis enkele klinische testen (spiertesten, zenuwtesten, motorische testen, …) en metingen om te testen of de patiënt nog normaal kan functioneren. Nadien wordt aan de hand van de verzamelde gegevens een behandelplan opgesteld, al dan niet in samenwerking met een kinesitherapeut, osteopaat, chiropractor, orthopedist, neuroloog, ...

Niet elke patiënt die langsgaat bij een podoloog voor rug- of voetklachten heeft nood aan steunzolen. Zolen op maat worden slechts als oplossing aangereikt wanneer de functie van de voet verstoord is.

Niet iedereen heeft steunzolen of podologische zolen nodig

Els: Niet elke patiënt die langsgaat bij een podoloog voor rug- of voetklachten heeft nood aan podologische zolen. Dergelijke zolen worden slechts als oplossing aangereikt wanneer de functie van de voet verstoord is en die door middel van een zool op maat kan verbeterd worden. Wanneer je nood denkt te hebben aan dergelijke hulp, ga je best eens langs bij een podoloog voor een biomechanisch onderzoek. De podoloog kijkt dan of er zolen nodig zijn om de oorzaak aan te pakken.

Worden je zolen op maat terugbetaald?

Els: Zolen kunnen zowel vervaardigd worden door een orthopedisch technieker als een podoloog. De orthopedische zool wordt voornamelijk vervaardigd vanuit een prefab zool, op voorschrift van de chirurg. Een podologische zool wordt vervaardigd door de podoloog.

Podologische zolen worden bij enkele mutualiteiten terugbetaald maar niet vanuit het RIZIV, hierbij hangt het af van de mutualiteit wat de voorwaarden zijn en of er al dan niet een voorschrift nodig is. Orthopedische steunzolen worden steeds terugbetaald vanuit het RIZIV, maar hier is wel steeds een voorschrift vereist.

De terugbetaling van je podologische zolen bij Partena Ziekenfonds

Klanten van Partena Ziekenfonds kunnen jaarlijks op een terugbetaling van 25 euro per podologische zool rekenen, oftewel 50 euro in totaal.

Kort overzicht

Podologische zolen Orthopedische steunzolen 
Afgeleverd door een podoloog. Afgeleverd door een orthopedisch technoloog (bandagist, orthesist, orthopedisch schoenmaker)
Zijn er vooral om te corrigeren. Zijn vooral ter ondersteuning van de voet.
Terugbetaling voorzien voor klanten van Partena Ziekenfonds. Terugbetaling vanuit de verplichte verzekering.
Voorschrift is niet nodig om een terugbetaling te krijgen . Voorschrift verplicht om terugbetaling te krijgen.
Voor iedereen die in orde is met zijn/haar ziekenfondsbijdrage. 
Om het jaar terugbetaald als je jonger bent dan 18 jaar en om de twee jaar als je ouder bent dan 18 jaar.
Enkel voor podologische zolen afgeleverd vanaf 1/1/2017 door een erkend podoloog.  

Lees ook

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.