Partena Ziekenfonds lanceert de Luisterlijn

Sinds 1 januari krijgen klanten van Partena Ziekenfonds gratis consultaties bij een erkend klinisch psycholoog via de ‘Partena Luisterlijn’. Het ziekenfonds wil hiermee psychologische hulp bereikbaar maken voor iedereen. Hoognodig, want volgens een grootschalig onderzoek van KULeuven en UGent worstelt maar liefst 1 op 4 Vlamingen met zijn geestelijke gezondheid en 1 op 2 van de Vlaamse werknemers denkt tussen dit en vijf jaar een burn-out te hebben*. 
Partena Ziekenfonds lanceert de Luisterlijn

5 gratis gesprekken 

Wie het nummer T. 0800 88 0 81 belt, krijgt een erkend klinisch psycholoog aan de lijn. Per jaar heb je recht op 5 gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur. Het eerste gesprek is een intake gesprek, nadien beslist de psycholoog of er verdere telefonische gesprekken worden ingepland of er doorverwezen moet worden. Je kiest of je bij de persoon wilt blijven die je intake gesprek deed, of of je liever iemand anders spreekt. Nog belangrijk om te weten:

  • Bellen kan van maandag tot vrijdag tussen 8 en 21u.
  • Wachtrijen zijn er niet, in tegenstelling tot bij de psychologen die in praktijkverband werken.
  • Als alle psychologen aan de lijn zijn, duurt het maximum 24u voor een psycholoog je terugbelt.
  • De Luisterlijn werkt onafhankelijk van het ziekenfonds en houdt zich strikt aan het beroepsgeheim

Financiële drempel 

We willen met dit initiatief vooral de drempel verlagen om psychologische hulp te gaan zoeken. Vanuit de verplichte ziekteverzekering is er vandaag slechts een beperkte terugbetaling voor psychologische hulp terwijl de nood echt wel hoog is. Een consult van 40 minuten tot een uur kost al snel zo’n 60 euro.
Sarah Masschelein, woordvoerder van Partena Ziekenfonds

Bellen naar de psycholoog

Nieuw is dat je kunt bellen met een psycholoog, wat in België nog niet is ingeburgerd, maar zeker ook een meerwaarde biedt. “Het blijkt ook niet evident om die eerste stap te zetten, een afspraak te maken en voor een onbekende persoon je hart uit te storten. Bij het bellen gaat dat een stuk makkelijker. Uniek is dat het niet om vrijwilligers gaat aan de andere kant van de lijn, maar om erkende psychologen”, aldus Sarah Masschelein.  

Expertise in oververmoeidheid en burn-out

De Luisterlijn staat open voor alle problematieken, en heeft een bijzondere expertise in oververmoeidheid en burn-out. Recente cijfers tonen immers aan dat het niet goed gesteld is met onze mentale weerbaarheid: een bevraging in 2017 van verschillende Vlaamse universiteiten bracht aan het licht dat 1 op 4 Vlamingen worstelt met zijn geestelijke gezondheid en 1 op 2 van de Vlaamse werknemers denkt tussen dit en vijf jaar een burn-out te hebben*.

In 2017, het eerste jaar waarin het RIZIV burn-out als een aparte aandoening opnam in de tellingen, waren in België ruim 28.000 werknemers meer dan één jaar afwezig op het werk omwille van een burn-out.**

Voorkomen is beter dan genezen

Het ziekenfonds pleit er met de lancering van de Partena Luisterlijn dan ook voor om het taboe rond het inroepen van hulp te doorbreken.

Vaak is het de eerste keer in hun leven dat ze met een psycholoog praten en zeggen ze: "Het viel wel heel goed mee" of "het is de eerste keer dat ik dit tegen iemand vertel"
Iris Albrecht, psychologe bij de Luisterlijn

“We krijgen vaak te maken met mensen voor wie het te veel is, die op zijn. We bereiken heel wat mensen die anders de weg naar hulp niet zouden vinden. Vaak is het de eerste keer in hun leven dat ze met een psycholoog praten en zeggen ze: "het viel wel heel goed mee" of "het is de eerste keer dat ik dit tegen iemand vertel", ” zegt Iris Albrecht, psychologe bij de Luisterlijn. Ze benadrukt het belang van preventie: “We weten vanuit de ervaring in de praktijk dat mensen vaak wachten om effectief hulp te zoeken tot ze echt het gevoel hebben er totaal niet zelf meer uit te raken… Toch blijkt dat het herstelproces een stuk korter is als men niet wacht tot het spreekwoordelijk licht uitgaat.” 

Dit helpt de drempel naar professionele psychologische hulp te verlagen en het taboe dat nog steeds rond psychische problemen hangt te doorbreken.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is erg te spreken over het initiatief. “Dit helpt de drempel naar professionele psychologische hulp te verlagen en het taboe dat nog steeds rond psychische problemen hangt te doorbreken. Het is bovendien een mooie aanvulling op wat we doen vanuit de overheid. Eind maart gaan we van start met de terugbetaling van een bezoek aan de klinisch psycholoog voor volwassenen. Dit is de eerste, cruciale stap op weg naar een algemene terugbetaling. Dat ziekenfondsen dit aanbod intussen ondersteunen via hun aanvullende verzekering, is positief voor de burger.”

Meer informatie

Wil je graag nog eens alles op rijtje en wil je meer weten over het voordeel als klant van Partena Ziekenfonds? We geven je graag nog wat meer informatie.

*Via Belga, 22 april 2017 Onderzoekers van de KU Leuven, de VUB, de UGent en de Brusselse Odisee-hogeschool peilden bij 3.350 voltijdse werknemers en 1.170 zelfstandigen naar hun stressniveau. 
**Riziv, https://www.riziv.fgov.be

 

Lees ook

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?