Nieuws Gezond leven
17 maart 2016

deel

Partena Ziekenfonds begeleidt blinde loopster door Urban Trail Gent

Slechtziend zijn en meer dan 10 km lopen op een –letterlijk- hobbelig parcours, het kan mits persoonlijke assistentie. 10 medewerkers van Partena Ziekenfonds engageren zich om op zondag 20 maart een loopster met visuele beperking te begeleiden door de Urban Trail, in samenwerking met de vzw Onafhankelijk Leven. Daarmee willen ze de aandacht verleggen van een discours over beperkingen, naar een verhaal met mogelijkheden.
Partena Ziekenfonds begeleidt blinde loopster door Urban Trail Gent

Vzw Onafhankelijk Leven

Dag van de Zorg

Op zondag 20 maart, eveneens de Dag van de Zorg, zullen voor het eerst enkele deelnemers met een fysieke beperking, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking, deelnemen aan de Urban Trail. Vzw Onafhankelijk Leven, een sociale beweging die mensen met een beperking ondersteunt om zelfstandig te kunnen leven, ging hiervoor op zoek naar enkele bedrijven. Zij vroegen hen niet alleen om de deelname te sponsoren, maar ook om de deelnemers zelf te begeleiden.  

Sofie en haar Partena Ziekenfonds-team

Een team van tien medewerkers van Partena Ziekenfonds zal Sofie persoonlijk assisteren. Sofie heeft een visuele beperking, maar loopt toch regelmatig. Zonder assistentie is het niet mogelijk voor haar om aan een loopwedstrijd deel te nemen, laat staan de Urban Trail. Op het programma staat immers tien kilometer, langs en door hindernissen zoals gebouwen, drempels, trappen, korte wendingen en smalle wegen. 

Het voorbije weekend konden de persoonlijke assistenten en de deelnemers al kennismaken en kort oefenen in het lopen. Daarbij werden concrete zaken afgesproken over hoe je een persoon met visuele beperking het best gidst. Zo is het belangrijk om kort op de bal te spelen en duidelijke instructies te geven over het te volgen parcours.

Vaak wordt gesproken over wat allemaal niet meer mogelijk is als je een beperking hebt. Door onze steun aan Sofie en vzw Onafhankelijk Leven willen we net het positieve benadrukken en tonen dat er meer mogelijk is dat je zou denken, mits een goede ondersteuning. Wij kijken er naar uit om samen met Sofie de uitdaging aan te gaan en de finish te halen.
Patricia Verstraete, woordvoerster van Partena Ziekenfonds. 
We wensen Sofie alvast een fijne loop toe, samen met haar Partena Ziekenfonds-team! 

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.