Terugbetaling voor tandprothese of tandimplantaten

Valse tanden of kunstgebit nodig? Tandprotheses of tandimplantaten zijn een goede oplossing. Wat met terugbetaling en vergoeding, of is er een tussenkomst van de verzekering voor je implantaat of vals gebit? 
Terugbetaling voor tandprothese of tandimplantaten

Kunstgebit of valse tanden nodig?

De laatste jaren hebben tandprotheses een ongelofelijke evolutie gemaakt. Je kan haast het verschil niet meer zien tussen een tandprothese en een natuurlijke tand. Indien je tanden verloren bent, kunnen tandprotheses, of een vals gebit weer voor een stralende glimlach zorgen. 

Laat je tanden verder goed verzorgen. Een gezond gebit is heel belangrijk. Plan dus jaarlijks een tandartsbezoek en laat naar je tanden kijken. Als je elk jaar naar de tandarts gaat, zul je ook geen bijkomende kosten moeten betalen het jaar volgend op je vorige bezoek. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Wat is een tandprothese of tandimplantaat?

Tandimplantaten of tandprotheses zijn een soort van kunstwortels, gemaakt uit titanium. Ze worden chirurgisch in de kaak geplaatst. Na vier tot zes maanden is het tandimplantaat volledig in het bot gegroeid. Vanaf dat moment kan het dienen als steun voor een prothese: een kroon, een brug of een uitneembare prothese. Elke tand van het gebit kan vervangen worden door een tandimplantaat.

Door wie wordt de tandprothese geplaatst?

Tandimplantaten of tandprotheses worden vrijwel altijd door een specialist geplaatst. Dit kan een parodontoloog zijn, een stomatoloog of een tandarts die hiervoor opgeleid is. 

Soorten tandimplantaten en tandprotheses

  • Plaatsing van één implantaat
Indien je slechts één tand verloren bent, volstaat uiteraard één implantaat. Na vier tot zes maanden kan de kroon op het tandimplantaat geplaatst worden en is je glimlach weer zo goed als nieuw.

  • Plaatsing van meerdere implantaten
Ben je meerdere tanden kwijt, dan kun je opteren voor een brug. De tandimplantaten kunnen dan fungeren als steun voor deze uitneembare prothese. Ze geven meer houvast aan de brug waardoor deze dus minder snel loskomt of zelfs volledig vastgezet kan worden. 

  • Volledige vervanging van het gebit
Er worden verschillende tandimplantaten of kunstwortels in het kaakbot geschroefd. Je kan dan opteren voor een kunstgebit met een drukknopsysteem, een volledige brug van kunsthars vastgeschroefd op de implantaten of een porseleinen brug.

Onderhoud van je tandprothese

Hoe onderhoud je nu precies die nieuwe tandprothese? Een goede mondhygiëne is uiteraard heel belangrijk. Zonder een goede mondhygiëne zal je minder lang plezier hebben van je tandimplantaten. Dit advies kunnen we jou alvast meegeven: 

Reinig goed tussen de tanden en tussen de tandimplantaten. Dit kan met een tandenstoker maar ook met interdentale borsteltjes. Indien de ruimte te klein is voor een tandenstoker of interdentale borstels, kan je opteren voor floss.

Poets ze goed! Uiteraard twee keer per dag, liefst met een elektrische tandenborstel.

Ga regelmatig naar je tandarts voor een controle. Hoe vaak dat moet gebeuren, spreek je best af met hem/haar. 

Terugbetaling kunstgebit, of tandprotheses en implantaten

Verzeker je glimlach bij Partena Ziekenfonds. Reken op een tussenkomst van onze tandverzekering, Dentalia Plus

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor tandprothesen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.