NieuwsGezond leven
06 februari 2020

deel

Op naar Belgisch actieplan rond gezondheidsvaardigheden

Kun jij vlot gezondheidsinformatie opzoeken en begrijpen? Proficiat, dan ben je ‘gezondheidsvaardig’. Die gezondheidsgeletterdheid is voor 1 op de 3 Belgen echter niet vanzelfsprekend. In een nieuw rapport vraagt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om de krachten te bundelen met het oog op een Belgisch actieplan. 

Begrijp jij je arts?

Je arts vlot begrijpen, inzicht hebben in je aandoening, een bijsluiter kunnen ontcijferen, … Om je gezondheid in eigen handen te nemen, zijn gezondheidsvaardigheden essentieel. Volgens het rapport van het KCE knelt daar het schoentje bij 30 % tot zelfs 45 % van de bevolking. Met het oog op een Belgisch actieplan pleit het KCE ervoor om de krachten te bundelen rond gezondheidsgeletterdheid, de bestaande initiatieven op elkaar af te stemmen en samen na te denken om deze inspanningen nog te verbeteren. 

Nood aan gecoördineerd plan

Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen aan de beleidsmakers om een gecoördineerd plan met duidelijke prioriteiten, doelstellingen en concrete acties per doelgroep. Zo kunnen ook de ziekenfondsen hun rol rond gezondheidseducatie nog gerichter vervullen. Gezondheidsvaardigheden zijn daarnaast ook belangrijk binnen alle bevoegdheidsdomeinen. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen onder meer voor een apart vak rond gezondheid op school.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

15 januari 2021

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Januari is de actiemaand rond baarmoederhalskanker. Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan zal je een uitnodiging krijgen.