NieuwsGezond leven
06 februari 2020

deel

Op naar Belgisch actieplan rond gezondheidsvaardigheden

Kun jij vlot gezondheidsinformatie opzoeken en begrijpen? Proficiat, dan ben je ‘gezondheidsvaardig’. Die gezondheidsgeletterdheid is voor 1 op de 3 Belgen echter niet vanzelfsprekend. In een nieuw rapport vraagt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om de krachten te bundelen met het oog op een Belgisch actieplan. 

Begrijp jij je arts?

Je arts vlot begrijpen, inzicht hebben in je aandoening, een bijsluiter kunnen ontcijferen, … Om je gezondheid in eigen handen te nemen, zijn gezondheidsvaardigheden essentieel. Volgens het rapport van het KCE knelt daar het schoentje bij 30 % tot zelfs 45 % van de bevolking. Met het oog op een Belgisch actieplan pleit het KCE ervoor om de krachten te bundelen rond gezondheidsgeletterdheid, de bestaande initiatieven op elkaar af te stemmen en samen na te denken om deze inspanningen nog te verbeteren. 

Nood aan gecoördineerd plan

Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen aan de beleidsmakers om een gecoördineerd plan met duidelijke prioriteiten, doelstellingen en concrete acties per doelgroep. Zo kunnen ook de ziekenfondsen hun rol rond gezondheidseducatie nog gerichter vervullen. Gezondheidsvaardigheden zijn daarnaast ook belangrijk binnen alle bevoegdheidsdomeinen. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen onder meer voor een apart vak rond gezondheid op school.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!