NieuwsGezond leven
06 februari 2020

deel

Op naar Belgisch actieplan rond gezondheidsvaardigheden

Kun jij vlot gezondheidsinformatie opzoeken en begrijpen? Proficiat, dan ben je ‘gezondheidsvaardig’. Die gezondheidsgeletterdheid is voor 1 op de 3 Belgen echter niet vanzelfsprekend. In een nieuw rapport vraagt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om de krachten te bundelen met het oog op een Belgisch actieplan. 

Begrijp jij je arts?

Je arts vlot begrijpen, inzicht hebben in je aandoening, een bijsluiter kunnen ontcijferen, … Om je gezondheid in eigen handen te nemen, zijn gezondheidsvaardigheden essentieel. Volgens het rapport van het KCE knelt daar het schoentje bij 30 % tot zelfs 45 % van de bevolking. Met het oog op een Belgisch actieplan pleit het KCE ervoor om de krachten te bundelen rond gezondheidsgeletterdheid, de bestaande initiatieven op elkaar af te stemmen en samen na te denken om deze inspanningen nog te verbeteren. 

Nood aan gecoördineerd plan

Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen aan de beleidsmakers om een gecoördineerd plan met duidelijke prioriteiten, doelstellingen en concrete acties per doelgroep. Zo kunnen ook de ziekenfondsen hun rol rond gezondheidseducatie nog gerichter vervullen. Gezondheidsvaardigheden zijn daarnaast ook belangrijk binnen alle bevoegdheidsdomeinen. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen onder meer voor een apart vak rond gezondheid op school.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Artikel tags:

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.