Nieuws Gezond leven
10 september 2021

deel

Een museumbezoek op doktersadvies

In Brussel is een proefproject gestart waarbij ziekenhuispatiënten een voorschrift kunnen krijgen voor een gratis museumbezoek.

"Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de doktersbezoeken niet gaan om biomedische problemen. Dat zijn problemen van sociale aard zoals eenzaamheid, die een bepaalde neerslachtigheid kan verklaren. In die zin kan een van de onderdelen van de therapie een sociaal voorschrift zijn om mensen te motiveren om uit huis te komen. Deelnemen aan vrijwilligerswerk of een bezoek aan een museum kan helpen", zegt Professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Godderis in ‘De wereld van vandaag’.

Actief aan kunst doen of andere kunstvormen kunnen ook in therapie worden ingezet, denk bijvoorbeeld aan muziektherapie. Dit kan zinvol zijn voor mensen die moeilijker in gesprek kunnen gaan.
Een onderzoek waarin een 900-tal studies zijn opgenomen, uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, toont aan dat zo’n museumbezoek meestal een gunstig effect heeft op hoe mensen zich voelen en ook stress kan verminderen.

In Canada en Engeland zijn al onderzoeken gebeurd naar de positieve impact van een museumbezoek als therapie. Patiënten komen in contact met een andere omgeving en andere mensen en stimuleren daarbij ook hun zintuigen. Ook de fysieke verplaatsing kan een positief invloed hebben op de patiënt.

De Brusselse schepen Delphine Houba zal eind 2021 de balans opmaken van dit project.