Als we gemotiveerd blijven, krijgen we het coronavirus klein

Motivatie speelt een belangrijke rol in de aanpak van de coronapandemie. Als we meer gemotiveerd zijn, houden we ons beter aan de maatregelen en zullen de cijfers dalen. 

Gemotiveerd om de maatregelen te volgen 

Uit de motivatiebarometer van de expertgroep ‘COVID-19 & Psychologie’ bleek dat eind februari slechts 25 tot 35 % van de bevolking overtuigd was van de noodzaak van de maatregelen. Het is pas als de hospitalisatiecijfers stijgen dat we ons weer bewust worden van het risico en meer gemotiveerd zijn om ons aan de regels te houden. In de strijd tegen het coronavirus is het dus belangrijk om gemotiveerd te blijven zodat er niet steeds grote schommelingen zijn. 

Ons gedrag helpt om het doel te bereiken

In plaats van versoepelingen te koppelen aan een specifieke datum, kunnen die bijvoorbeeld gelinkt worden aan een bepaald aantal besmettingen. Zo wordt duidelijk dat ons gedrag kan helpen om een doel te bereiken. Een motiverend narratief en gedragsondersteunend kader zullen de bevolking dus aansporen om zich aan de maatregelen te houden. Wat op zijn beurt zal zorgen voor een daling in de infecties, de positiviteitsratio, de hospitalisaties en de mortaliteitscijfers. 

Wil jij ook deelnemen aan de motivatiebarometer?

Dat kan hier:  https://motivationbarometer.com/

Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter we kunnen inschatten hoe groot het draagvlak is om de maatregelen te volgen en hoe groot de bereidheid is om gevaccineerd te worden.

 

Lees ook

Hoe gezonde gewoontes aanleren... én vasthouden?

Dagelijks twee stukken fruit eten, drie keer per week sporten, lekker ontspannen een boek lezen ... Allemaal gezonde gewoontes die we graag willen volhouden voor een leven in balans. Want tijdens een vakantie, wanneer we heel relaxed zijn en de tijd nemen, lukt dat heel aardig. Maar eenmaal terug thuis in de ‘normale routine’ is het vaak andere koek. Hoe lang duurt het voordat zo’n nieuwe gewoonte in je ‘systeem’ zit? En hoe hou je ze ‘vast’? Partena Ziekenfonds zocht het voor je uit!
22 maart 2021

Gunstig advies voor het vaccin van AstraZeneca

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat dit vaccin niet leidt tot een toename van het  algemeen risico op bloedklonters bij mensen die ermee werden ingeënt. Er is wetenschappelijk gezien geen verband tussen de vaccinatie en een hoger risico op trombose. 
19 maart 2021

Nu ook terugbetaling voor niet-dringend ziekenvervoer naar vaccinatiecentrum

De vaccinatiecentra voor de COVID-19-vaccinatie draaien intussen op volle toeren. Ook jij zal worden uitgenodigd om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Maar wat als je daar moeilijk geraakt met eigen vervoer? Dan kun je een beroep doen op het ziekenvervoer via Partena Ziekenfonds. Naar aanleiding van de vaccinatiecampagne breidden we de terugbetaling ervan uit.