NieuwsGezond leven
25 juli 2016

deel

Mondzorgtraject: wie niet jaarlijks naar tandarts gaat, betaalt meer remgeld

Sinds 1 juli 2016 is het mondzorgtraject van kracht. Mensen die niet jaarlijks naar de tandarts gaan moeten meer remgeld betalen dan mensen die dat wel doen. Die maatregel moet mensen stimuleren om regelmatig hun gebit te laten controleren.
Mondzorgtraject: wie niet jaarlijks naar tandarts gaat, betaalt meer remgeld

Wat houdt de maatregel precies in?

Sinds 1 juli 2016 moeten meerderjarige personen die niet de verhoogde verzekeringstegemoetkoming (RVV) genieten meer remgeld betalen als ze niet minstens één keer per jaar naar de tandarts gaan. Voor wie in 2019 wel bij de tandarts is langsgegaan, verhoogt het remgeld niet. Let wel, het gaat hierbij niet om preventieve verzorging, raadplegingen en orthodontische verstrekkingen. Een voorbeeld:

  • Iemand die WEL is langsgegaan bij zijn tandarts in 2019 en in 2020 teruggaat om een tand te laten trekken, betaalt 9 euro remgeld (de ziekteverzekering betaalt 19,26 euro terug)
  • Iemand die NIET is langsgegaan bij zijn tandarts in 2019 en in 2020 een tand laat trekken, betaalt 9 euro remgeld + een supplement van 9 euro (de ziekteverzekering betaalt 10,26 euro terug)

Belangrijk: vanaf 1 januari 2017 (streefdatum) geldt deze maatregel ook voor mensen die de verhoogde tegemoetkoming genieten.

Belang van preventie

Deze maatregel moet mensen bewust maken van het belang van het jaarlijkse tandartsbezoek. Om het gebit gezond te houden, is het namelijk essentieel om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan. 

Meer info!

Ontdek onze brochure 7 richtlijnen voor gezonde tanden!

 

Lees ook

Het verhaal van Magali

Magali (15) speelt hockey sinds haar derde. Met twee grote broers op het hockeyveld is ze er letterlijk ingerold. Net als haar broers speelt ook Magali intussen bij het Belgische nationale hockeyteam: de Red Panthers.
 

Tandprothese? Tot 80% van de kosten terug!

Je tanden moeten een leven lang mee. Verzorg ze dus goed. Moet je toch één of meerdere zieke tanden vervangen? Met bruggen, kronen, implantaten? Of met een volledige of gedeeltelijk uitneembare prothese? Reken op de tandzorgverzekering van Partena ziekenfonds.