deel

Mondhygiënist kan binnenkort de tandarts bijstaan

Wie een afspraak bij de tandarts wil, kan soms lang wachten. De mondhygiënist, een nieuw paramedisch beroep, moet de mond- en tandzorg toegankelijker maken. Momenteel volgen zo’n 350 studenten de opleiding en in 2019 zullen de eerste mondhygiënisten afstuderen.

Wat mag de mondhygiënist doen?

Tandartsen kunnen wel wat hulp gebruiken. Mondhygiënisten zullen daarom enkele preventieve handelingen zelfstandig kunnen uitvoeren: evalueren van de mondhygiëne, mondzorgadvies geven, opstellen van een preventief zorgplan, reinigen van de tanden, … Daarnaast mogen ze in opdracht van de tandarts ook enkele voorbereidende, preventieve handelingen doen: verwijderen van tandsteen of hechtingen, polijsten van het tandworteloppervlak, bedienen van medische beeldvormingsapparaten, …

Betere toegang tot mond- en tandzorg 

Mondhygiënisten moeten niet alleen de wachttijden bij de tandarts verkorten. Ze kunnen ook langsgaan bij kwetsbare ouderen in een woonzorgcentrum of mindervalide personen in instellingen. Zo dragen ze bij een tot een betere toegang tot mond- en tandzorg. Momenteel volgen al 350 studenten de bacheloropleiding tot mondhygiënist en in 2019 zullen de eerste mondhygiënisten afstuderen.

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.