deel

Mondhygiënist kan binnenkort de tandarts bijstaan

Wie een afspraak bij de tandarts wil, kan soms lang wachten. De mondhygiënist, een nieuw paramedisch beroep, moet de mond- en tandzorg toegankelijker maken. Momenteel volgen zo’n 350 studenten de opleiding en in 2019 zullen de eerste mondhygiënisten afstuderen.

Wat mag de mondhygiënist doen?

Tandartsen kunnen wel wat hulp gebruiken. Mondhygiënisten zullen daarom enkele preventieve handelingen zelfstandig kunnen uitvoeren: evalueren van de mondhygiëne, mondzorgadvies geven, opstellen van een preventief zorgplan, reinigen van de tanden, … Daarnaast mogen ze in opdracht van de tandarts ook enkele voorbereidende, preventieve handelingen doen: verwijderen van tandsteen of hechtingen, polijsten van het tandworteloppervlak, bedienen van medische beeldvormingsapparaten, …

Betere toegang tot mond- en tandzorg 

Mondhygiënisten moeten niet alleen de wachttijden bij de tandarts verkorten. Ze kunnen ook langsgaan bij kwetsbare ouderen in een woonzorgcentrum of mindervalide personen in instellingen. Zo dragen ze bij een tot een betere toegang tot mond- en tandzorg. Momenteel volgen al 350 studenten de bacheloropleiding tot mondhygiënist en in 2019 zullen de eerste mondhygiënisten afstuderen.

Lees ook

Het verhaal van Magali

Magali (15) speelt hockey sinds haar derde. Met twee grote broers op het hockeyveld is ze er letterlijk ingerold. Net als haar broers speelt ook Magali intussen bij het Belgische nationale hockeyteam: de Red Panthers.
 

Tandprothese? Tot 80% van de kosten terug!

Je tanden moeten een leven lang mee. Verzorg ze dus goed. Moet je toch één of meerdere zieke tanden vervangen? Met bruggen, kronen, implantaten? Of met een volledige of gedeeltelijk uitneembare prothese? Reken op de tandzorgverzekering van Partena ziekenfonds.