Minder zout kan

Te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij is het een risicofactor voor osteoporose, maagkanker en hart- en vaatziekten. In wat volgt lees je hoe je kunt minderen met de hoeveelheid zout die je dagelijks inneemt.
Minder zout kan
Zout is een smaakversterker. Na een tijd vermindert de werking van je smaakpapillen, waardoor je steeds minder proeft en meer zout nodig hebt om smaak aan je eten te geven. Gebruik meer verse kruiden zoals basilicum, peterselie, tijm of laurier om smaak toe te voegen. Ook een uitje, sjalotje, look of citroensap kunnen de maaltijd heerlijk op smaak brengen.  

Hoe kan je je zoutgebruik verminderen?

Enkele tips:

  • Plaats geen zoutvaatje op tafel, op die manier vermijd je dat je nog extra zout toevoegt.
  • Beperk zoutrijke voedingsmiddelen zoals kaas, vis- en vleeswaren.
  • Kies voor de natuurlijke smaak van voedingsmiddelen.
  • Bereid het voedsel zonder verlies van smaak en gebruik aangepaste technieken zoals grillen, stomen, papillot, wokken, ...
  • Maak gebruik van zoete, zure of zoetzure smaken in gerechten zoals ananas, veenbessen, honing, citroen, limoen, azijn, ...
  • Let op met kruidenmengsels, deze bevatten vaak veel zout.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 ebook gezond eten

 

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.