NieuwsGezond leven
19 september 2017

deel

Meer plantaardige voeding, een besparing van een miljard euro?

Als 1 op de 10 Belgen meer plantaardige voeding zou eten, kan dat de overheid op 20 jaar tijd bijna 1,3 miljard euro uitsparen. Dat blijkt uit een analyse van gezondheidseconoom Lieven Annemans.

Extra gezonde levensjaren

Er bestaan al veel studies over de positieve invloed van plantaardige voeding op onder meer diabetes en hartziektes. Gezondheidseconoom Lieven Annemans analyseerde de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp en kwam tot een opmerkelijke vaststelling: als 10% van de Belgen overschakelt op een plantaardiger voedingspatroon, levert dat per duizend mensen 200 extra gezonde levensjaren op 20 jaar tijd op. Al die gezonde levensjaren zorgen op hun beurt voor een besparing van maar liefst 1,3 miljard euro. 

Max. 1/3 van dierlijke oorsprong

Een plantaardiger voedingspatroon betekent niet dat we met z’n allen vegetariër of veganist moeten worden. Het is voldoende om ervoor te zorgen dat maximaal een derde van wat we eten van dierlijke oorsprong is (bv. vlees, melk, kaas, …). De andere voeding moet plantaardig zijn: noten, zaden, peulvruchten, groenten, soja, olijfolie, … Met een dergelijk voedingspatroon daalt volgens Annemans het risico op diabetes met een kwart en de kans op borstkanker en een hersenbloeding met een derde. 

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.