Nieuws Gezond leven
19 september 2017

deel

Meer plantaardige voeding, een besparing van een miljard euro?

Als 1 op de 10 Belgen meer plantaardige voeding zou eten, kan dat de overheid op 20 jaar tijd bijna 1,3 miljard euro uitsparen. Dat blijkt uit een analyse van gezondheidseconoom Lieven Annemans.

Extra gezonde levensjaren

Er bestaan al veel studies over de positieve invloed van plantaardige voeding op onder meer diabetes en hartziektes. Gezondheidseconoom Lieven Annemans analyseerde de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp en kwam tot een opmerkelijke vaststelling: als 10% van de Belgen overschakelt op een plantaardiger voedingspatroon, levert dat per duizend mensen 200 extra gezonde levensjaren op 20 jaar tijd op. Al die gezonde levensjaren zorgen op hun beurt voor een besparing van maar liefst 1,3 miljard euro. 

Max. 1/3 van dierlijke oorsprong

Een plantaardiger voedingspatroon betekent niet dat we met z’n allen vegetariër of veganist moeten worden. Het is voldoende om ervoor te zorgen dat maximaal een derde van wat we eten van dierlijke oorsprong is (bv. vlees, melk, kaas, …). De andere voeding moet plantaardig zijn: noten, zaden, peulvruchten, groenten, soja, olijfolie, … Met een dergelijk voedingspatroon daalt volgens Annemans het risico op diabetes met een kwart en de kans op borstkanker en een hersenbloeding met een derde. 

Lees ook

07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.

Kinderen en suiker

Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?