Nieuws Gezond leven
02 juli 2021

deel

Dringend meer hulp nodig voor jongeren met psychologische problemen

Uit een rondvraag van de Vlaamse Vereniging voor Kind-en jeugdpsychiatrie aan verschillende ziekenhuizen blijkt dat het aantal jongeren dat dringend psychologische hulp nodig heeft, fors stijgt. Ook de wachttijden voor hulp zijn erg lang.

Het voorbije jaar hebben verschillende onderzoeken naar het gebruik van geneesmiddelen bij jongeren, aangetoond dat meisjes vaker antidepressiva nemen, jongens meer ADHD-medicatie slikken en dat 1 op de 12 studenten blokt met rilatine.

Meer opnames 

Komt het door stress? De examens? Faalangsten? En wat met de coronacrisis? Jongeren hebben zich het voorbije jaar continu moeten aanpassen: naar school gaan, online les volgen terwijl ouders telewerken of werkloos zijn. Dit zijn allemaal factoren die stress of andere psychische problemen kunnen veroorzaken bij jongeren. 
Zeker het gebrek aan sociaal contact tijdens de pandemie kan meespelen. Lees waarom sociaal contact zo belangrijk is. 

Normaal zijn er gemiddeld 40 gedwongen opnames per jaar, maar voor 2021 zitten we nu al aan 31. Op een bepaald moment klopten in één week tijd 33 jongeren met suïcidale klachten op spoed aan. Slechts 3 konden worden opgenomen. Het is een voortdurende strijd in de vraag naar welk kind er geholpen kan worden en welk niet.  Een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2013 toonde eerder aan dat de behandeling van psychische problemen bij jongeren, lang niet optimaal is en dat er nood is aan een concreet plan.

Een luisterend oor

Heeft jouw kind professionele hulp nodig, maar vind je geen hulp? Hier zijn alvast enkele tips:

  • Luister en wees aanwezig. Je hoeft niet eindeloos te praten, maar zorg ervoor dat je aanwezig bent en dat je kind voelt dat je er bent en aandacht hebt;
  • Doorbreek het taboe. Spreek als ouder met je omgeving dat je kind het moeilijk heeft. Zij kunnen ook voor de nodige ondersteuning en hulp zorgen;
  • Breng je werkgevers op de hoogte – zij kunnen jou ook helpen met sociaal verlof of ziekteverlof;
  • Blijf op zoek gaan naar hulp en zet jouw kind op een wachtlijst.

Zorg dat je erover kunt praten, want niet elk kind hoeft opgenomen te worden. Praten kan soms wonderen doen. Denk je dat je kind het moeilijk heeft en nood heeft aan een babbel? Hieronder zijn websites en telefoonnummers die als eerste stap kunnen dienen:

 

  • Awel.be: anonieme chat waar jongeren alles kwijt kunnen en de nodige begeleiding krijgen. Dit kan ook telefonisch via 102.
  • Zelfmoordlijn indien jouw kind donkere gedachten heeft, of telefonisch via 1813
  • De Luisterlijn: telefonisch psychologische hulp. Als Partena-lid heb je recht op 5 gratis gesprekken bij de Luisterlijn. Je kunt terecht bij de psychologen van de Luisterlijn als ouder, maar ook als student.
 

Artikel tags:

Lees ook

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen? 

Wat kan lichaamsneutraliteit voor je gezondheid betekenen?

Wellicht klinkt zusterterm ‘body positivity’ je bekender in de oren, maar tegenwoordig zoeken veel jongvolwassenen hun heil in de meer gematigde vorm: ‘body neutrality’ of lichaamsneutraliteit. De term body neutrality doet al enkele jaren de ronde. Maar sinds sterren als Jameela Jamil, Taylor Swift en Billie Eilish zich achter het idee schaarden, was  de populariteit nog nooit zo groot. Wat is het precies? En hoe pas je het zelf toe?