Nieuws Gezond leven
22 mei 2016

deel

Meer duidelijkheid over rol van podologen

Podologen houden zich vooral bezig met de verzorging van de voeten, maar wat doen ze nu precies? Dankzij een nieuw Koninklijk Besluit komt er nu meer duidelijkheid over hun exacte rol. Goed nieuws voor de podologen zelf én de patiënten.

Garantie op goede verzorging

Het nieuwe Koninklijke Besluit breidt het aantal medische handelingen uit die podologen moeten uitvoeren. De handelingen die al waren opgenomen, worden ook duidelijker geformuleerd. Zo krijgen podologen meer duidelijkheid over hun precieze rol. En de patiënt krijgt dan weer de garantie dat hij behandeld wordt door een goed opgeleide podoloog. In ons land zijn momenteel 600 podologen aan de slag, maar door het succes van de 3-jarige opleiding zal dat aantal de komende jaren wellicht stijgen. 

Wat doen podologen?

Podologen houden zich vooral bezig met preventieve voetzorg bij risicopatiënten. Denk maar aan de behandeling van voetletsels bij mensen met diabetes en reuma. Ze werken vooral op doorverwijzing van een arts, maar ze kunnen ook een aantal handelingen autonoom stellen. Het gaat dan onder meer om het vervaardigen, afleveren en herstellen van podologische zolen. 

Meer info!

Neem een kijkje op www.podonet.be.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.