deel

Meer duidelijkheid over rol van podologen

Podologen houden zich vooral bezig met de verzorging van de voeten, maar wat doen ze nu precies? Dankzij een nieuw Koninklijk Besluit komt er nu meer duidelijkheid over hun exacte rol. Goed nieuws voor de podologen zelf én de patiënten.

Garantie op goede verzorging

Het nieuwe Koninklijke Besluit breidt het aantal medische handelingen uit die podologen moeten uitvoeren. De handelingen die al waren opgenomen, worden ook duidelijker geformuleerd. Zo krijgen podologen meer duidelijkheid over hun precieze rol. En de patiënt krijgt dan weer de garantie dat hij behandeld wordt door een goed opgeleide podoloog. In ons land zijn momenteel 600 podologen aan de slag, maar door het succes van de 3-jarige opleiding zal dat aantal de komende jaren wellicht stijgen. 

Wat doen podologen?

Podologen houden zich vooral bezig met preventieve voetzorg bij risicopatiënten. Denk maar aan de behandeling van voetletsels bij mensen met diabetes en reuma. Ze werken vooral op doorverwijzing van een arts, maar ze kunnen ook een aantal handelingen autonoom stellen. Het gaat dan onder meer om het vervaardigen, afleveren en herstellen van podologische zolen. 

Meer info!

Neem een kijkje op www.podonet.be.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.