NieuwsGezond leven
04 december 2017

deel

Meer dan 7 op de 10 Belgen willen dat de overheid zich met hun gezondheid bemoeit

Een overheid die zich bemoeit met ons leven en onze levensstijl? Als het de volksgezondheid bevordert, zien de meeste Belgen dat wel zitten. 7 op de 10 gaan ermee akkoord om maatregelen opgelegd te krijgen, zoals verplichte opsporingsonderzoeken en vaccinaties en een rookverbod in het bijzijn van kinderen. Dat blijkt uit een enquĂȘte van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij meer dan 1.000 Belgen.
Meer dan 7 op de 10 Belgen willen dat de overheid zich met hun gezondheid bemoeit

Je zou denken dat de Belgen niet staan te springen voor een overheid die zich bemoeit met hun leven. Het tegendeel is waar. Als het de gezondheid van de bevolking ten goede komt, zijn we best bereid om maatregelen opgelegd te krijgen.

Om welke maatregelen gaat het? Meer dan 7 op de 10 Belgen hebben er geen probleem mee dat de overheid opsporingsonderzoeken en vaccinaties verplicht en een rookverbod in het bijzijn van kinderen invoert.  Dat blijkt uit een enquête bij meer dan 1000 Belgen, waarvan de resultaten vandaag worden voorgesteld op een symposium over gezondheidsdoelstellingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 

Toch is niet iedereen opgezet met dergelijke ‘beperkende’ maatregels. 14% van de Belgen beschouwt ze als ‘onaanvaardbaar’ en 26% ziet ze als een inbreuk op de privacy, maar kan er wel mee leven. “Omdat het de rol van de overheid is om de volksgezondheid te proberen te verbeteren.” 8 op de 10 Belgen zijn ervan overtuigd dat de overheid een echte invloed kan hebben op de gezondheid van de burgers. 

Ernst van de ziekte of de frequentie ervan?

Om de gezondheid van de bevolking te verbeteren, kan de overheid nationale ‘gezondheidsdoelstellingen’ vastleggen: specifieke, meetbare en algemeen aanvaarde doelstellingen, te realiseren in een bepaalde periode met het oog op gezondheidswinst op bevolkingsniveau. Maar om die doelstellingen te kiezen, heb je selectiecriteria nodig.

Waarmee moet de overheid vooral rekening houden volgens de Belgen? 51% vindt dat de keuze van de gezondheidsdoelstellingen bepaald moet worden door hoe hard iemand lijdt onder een ziekte. Die ernst van het gezondheidsprobleem weegt zwaarder door dan het aantal getroffen patiënten (41%). Als 3e criterium vermelden onze landgenoten de kosten voor de sociale zekerheid:  voor 34% is de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg een belangrijke factor. 

Kanker en geestelijke problemen

In welke gezondheidsproblemen moet de overheid dan het meest investeren? Voor de Belgen is de strijd tegen kanker de allerhoogste prioriteit (80%), gevolgd door de strijd tegen chronische ziektes (hart- en vaatziektes, diabetes, … 52%) en obesitas (33%). Jongeren leggen ook de nadruk op mentale problemen. Belangrijk: 64% van de Belgen wil dat de overheid evenveel belang hecht aan preventie als aan de behandeling van ziektes. 

Alle neuzen in dezelfde richting

Als het over nationale gezondheidsdoelstellingen gaat (nog vast te leggen in België), is ‘samenwerken’ het sleutelwoord. Uit de enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat 6 op de 10 Belgen betrokken willen worden bij het formuleren van antwoorden op de uitdagingen op gezondheidsvlak. De vraag is dus niet ‘of’, maar ‘hoe’ we de burgers kunnen betrekken bij het vastleggen van gezondheidsdoelstellingen. Om een versnipperd beleid te voorkomen, is het ook belangrijk dat de federale overheid en de deelstaten de krachten bundelen.

Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen staan klaar om mee te werken aan het kiezen, monitoren en evalueren van gezondheidsdoelstellingen via o.a. onze databanken, engagementen in talrijke commissies, intermutualistische proefprojecten, preventie/coaching/gezondheidspromotie, … Daarom organiseren we vandaag ook een symposium rond deze essentiële vragen.

 

Lees ook

11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.
17 augustus 2020

COVID-19 vaccinatie: de HGR legt de basis van de strategie voor België

Wereldwijd wordt volop onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De klinische ontwikkeling van een aantal vaccins is al bezig. Deskundigen schatten dat een vaccin binnen 12 tot 18 maanden op de markt kan zijn. Welke zullen de doelgroepen zijn? Over hoeveel doses vaccin zal België kunnen beschikken? De Hoge Gezondheidsraad heeft zich alvast over deze kwestie gebogen.