NieuwsGezond leven
07 februari 2020

deel

Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Iets meer dan 1 op de 10 volwassenen in ons land lijdt aan een psychische stoornis, zoals angst of depressie. Ook 1 op de 10 kinderen en jongeren heeft een psychisch of gedragsprobleem. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano. 
Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Wijdverspreide psychische stoornissen

Met welke geestelijke gezondheidsproblemen kampen de volwassenen in ons land? Het gaat vooral om angststoornissen (11%), depressie (9%) en eetstoornissen (7%). Bij kinderen en jongeren zien we vooral relatiestoornissen (11%), emotionele stoornissen (10%), ADHD (12%) en gedragsstoornissen (9%). Sciensano pleit voor samenhangende maatregelen in alle maatschappelijke sectoren: onderwijs, justitie, vervoer, milieu, huisvesting, ontspanning en sociale bescherming. 

1 op de 5 tevreden met leven

Toch is er ook goed nieuws. 1 op de 5 ondervraagden bleek zeer tevreden met zijn leven en 2 op de 3 hadden een goed niveau van psychologisch welzijn. Met een tevredenheidsscore van 7,4 op 10 scoort ons land beter dan het Europese gemiddelde. Al zijn die resultaten veel lager bij vrouwen, de actieve bevolking, mensen ouder dan 75 jaar en laaggeschoolden. Sciensano vraagt daarom aan de overheid om extra aandacht voor deze kwetsbare doelgroepen. 

Gratis bellen naar de psycholoog? Dat kan met de Partena Luisterlijn.

Wie het nummer T. 0800 88 0 81 belt, krijgt een erkend klinisch psycholoog aan de lijn. Per jaar heb je als klant van Partena Ziekenfonds recht op 5 gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur.

Terugbetaling psycholoog en psychotherapie

Kampt je kind met grote vragen die je als ouder niet zelf kunt verlichten? Worstel je als volwassene met een chronische ziekte met kopzorgen? Dan biedt een psycholoog of psychotherapeut uitkomst met professionele begeleiding. Partena Ziekenfonds biedt een terugbetaling van je kosten.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.

 

Artikel tags:

Lees ook

De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

“Gelukkig nieuwjaar”, “veel geluk”, … We wensen iedereen zo makkelijk geluk toe. Maar wat is geluk eigenlijk? Kan je zelf beïnvloeden hoe gelukkig je je voelt? En hoe doe je dat dan? De geluksdriehoek verzamelt wetenschappelijke kennis rond geluk en mentaal welzijn, en geeft inspiratie en richtlijnen.

Je vrij voelen ondanks de corona maatregelen

De zomer triggert onze nood aan verkenning van anders zijn en je welkom voelen.  We genieten van restaurants, op reis gaan, een concert, of een filmpje meepikken... omdat het anders is dan ons dagdagelijkse leven. We willen gezien en verrast worden door andere mensen, plaatsen, smaken, gewoontes, culturen enz. Dit triggert, laadt onze hersenen en zintuigen op. Het creëert een ander soort energie dan we voelen en gebruiken in ons dagelijks, recentelijk begrensde leven.  Hoe kunnen we dit opwekken met de huidige sociale maatregelen? 

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?