NieuwsGezond leven
07 februari 2020

deel

Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Iets meer dan 1 op de 10 volwassenen in ons land lijdt aan een psychische stoornis, zoals angst of depressie. Ook 1 op de 10 kinderen en jongeren heeft een psychisch of gedragsprobleem. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano. 
Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Wijdverspreide psychische stoornissen

Met welke geestelijke gezondheidsproblemen kampen de volwassenen in ons land? Het gaat vooral om angststoornissen (11%), depressie (9%) en eetstoornissen (7%). Bij kinderen en jongeren zien we vooral relatiestoornissen (11%), emotionele stoornissen (10%), ADHD (12%) en gedragsstoornissen (9%). Sciensano pleit voor samenhangende maatregelen in alle maatschappelijke sectoren: onderwijs, justitie, vervoer, milieu, huisvesting, ontspanning en sociale bescherming. 

1 op de 5 tevreden met leven

Toch is er ook goed nieuws. 1 op de 5 ondervraagden bleek zeer tevreden met zijn leven en 2 op de 3 hadden een goed niveau van psychologisch welzijn. Met een tevredenheidsscore van 7,4 op 10 scoort ons land beter dan het Europese gemiddelde. Al zijn die resultaten veel lager bij vrouwen, de actieve bevolking, mensen ouder dan 75 jaar en laaggeschoolden. Sciensano vraagt daarom aan de overheid om extra aandacht voor deze kwetsbare doelgroepen. 

Gratis bellen naar de psycholoog? Dat kan met de Partena Luisterlijn.

Wie het nummer T. 0800 88 0 81 belt, krijgt een erkend klinisch psycholoog aan de lijn. Per jaar heb je als klant van Partena Ziekenfonds recht op 5 gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur.

Terugbetaling psycholoog en psychotherapie

Kampt je kind met grote vragen die je als ouder niet zelf kunt verlichten? Worstel je als volwassene met een chronische ziekte met kopzorgen? Dan biedt een psycholoog of psychotherapeut uitkomst met professionele begeleiding. Partena Ziekenfonds biedt een terugbetaling van je kosten.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.

 

Artikel tags:

Lees ook

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress , verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen? 

Concentratie en motivatie op het werk

Werken in coronatijden is op z'n minst gezegd anders dan anders. Misschien is je jobinhoud veranderd, of je werkomstandigheden? Of misschien mis je de voldoening die je anders wel voelt? Het is normaal dat je je in deze omstandigheden soms minder goed kunt concentreren of dat je motivatie even zoek is. De Partena Luisterlijn legt uit.

Rouwen en verlies

In deze coronatijden krijgen we ze dagelijks te horen: de cijfers over de mensen die bezweken zijn aan het virus. Achter die getallen gaan uiteraard échte mensen schuil. En dus ook families en vrienden die helaas afscheid moeten nemen. Vaak in ongewone omstandigheden: begrafenissen gebeuren noodgedwongen in beperkte kring, koffietafels mogen niet ... Hoe rouw je dan? Hoe ‘overleef’ je zo’n complex en persoonlijk proces? En hoe sta je een rouwende naaste het best bij? “Een verlies moet je niet verwerken, maar verweven in je leven”, zegt Marleen Vertommen, rouw- en verliesconsulente.