NieuwsGezond leven
07 februari 2020

deel

Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Iets meer dan 1 op de 10 volwassenen in ons land lijdt aan een psychische stoornis, zoals angst of depressie. Ook 1 op de 10 kinderen en jongeren heeft een psychisch of gedragsprobleem. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano. 
Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met psychische stoornis

Wijdverspreide psychische stoornissen

Met welke geestelijke gezondheidsproblemen kampen de volwassenen in ons land? Het gaat vooral om angststoornissen (11%), depressie (9%) en eetstoornissen (7%). Bij kinderen en jongeren zien we vooral relatiestoornissen (11%), emotionele stoornissen (10%), ADHD (12%) en gedragsstoornissen (9%). Sciensano pleit voor samenhangende maatregelen in alle maatschappelijke sectoren: onderwijs, justitie, vervoer, milieu, huisvesting, ontspanning en sociale bescherming. 

1 op de 5 tevreden met leven

Toch is er ook goed nieuws. 1 op de 5 ondervraagden bleek zeer tevreden met zijn leven en 2 op de 3 hadden een goed niveau van psychologisch welzijn. Met een tevredenheidsscore van 7,4 op 10 scoort ons land beter dan het Europese gemiddelde. Al zijn die resultaten veel lager bij vrouwen, de actieve bevolking, mensen ouder dan 75 jaar en laaggeschoolden. Sciensano vraagt daarom aan de overheid om extra aandacht voor deze kwetsbare doelgroepen. 

Gratis bellen naar de psycholoog? Dat kan met de Partena Luisterlijn.

Wie het nummer T. 0800 88 0 81 belt, krijgt een erkend klinisch psycholoog aan de lijn. Per jaar heb je als klant van Partena Ziekenfonds recht op 5 gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur.

Terugbetaling psycholoog en psychotherapie

Kampt je kind met grote vragen die je als ouder niet zelf kunt verlichten? Worstel je als volwassene met een chronische ziekte met kopzorgen? Dan biedt een psycholoog of psychotherapeut uitkomst met professionele begeleiding. Partena Ziekenfonds biedt een terugbetaling van je kosten.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Sciensano.

 

Artikel tags:

Lees ook

Hoe omgaan met eenzaamheid? Tips van onze zorgverleners

Bijna de helft van de Belgen voelt zich "soms tot altijd" eenzaam. Best een hoog cijfer. Van waar komt die massale eenzaamheid? Is het een nieuw fenomeen of is eenzaamheid van alle tijden? En hoe ervaren vooral oudere personen eenzaamheid? Lees meer over eenzaamheid en ontdek de tips van onze eigen zorgverleners van Partena en OZ Gezinszorg.
 
02 maart 2021

Waddist, een nieuwe app door én voor jongeren

Waddist is een gloednieuwe app voor jongeren van 12 tot en met 30 jaar. De gratis app is een online barometer die peilt naar de mening van jongeren over allerlei thema’s. Volgens De Ambrassade, een koepelorganisatie voor jeugdwerk, en de Arteveldehogeschool wordt nog te veel over jongeren gesproken en te weinig met hen. Met deze app willen ze jongeren een stem geven.
28 januari 2021

Mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis: een gesprek kan wonderen doen

De coronacrisis heeft een grote impact op zorgverleners, zowel op persoonlijk, professioneel, als lichamelijk vlak. Dat toont een enquête van Sciensano. Het Rode Kruis Vlaanderen onderzocht wat kan helpen voor het mentaal welzijn van de zorgverstrekkers. Directe steun van leidinggevenden en collega’s blijkt cruciaal om met de situatie om te gaan om (extra) mentale problemen te voorkomen.