Nieuws Gezond leven
22 januari 2021

deel

77 % van de Belgen is van plan zich te laten vaccineren tegen corona

De vaccinatienatiecampagne is nu volop aan de gang in rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen. Heeft dat ervoor gezorgd dat de Belgen nu meer geneigd zijn zich te laten vaccineren? Blijkbaar wel, volgens een enquête door een groep experten van de UCLouvain, de ULB en UGent.  

Mannen en vrouwen

De enquête van de expertengroep ‘Psychologie en corona’ van de UCLouvain, de ULB en UGent werd afgenomen bij 15.901 personen uit heel België. In december was slechts 56 % van de bevraagden bereid zich te laten vaccineren, maar in januari 2021 is dat aantal al gestegen tot 77 %. Hoewel vrouwen de gezondheidsaanbevelingen over het algemeen beter opvolgen, toont de enquête aan dat in dit geval meer mannen bevestigden dat ze zich zouden laten inenten: 79 % tegenover 71 % van de vrouwen. “Dit punt moeten we nog verder uitdiepen,’ verduidelijken Vincent Yzerbyt en Olivier Luminet, psychologen en leden van de expertengroep ‘Psychologie en corona’. “Maar de vragen over zwangerschap zouden dit deels kunnen verklaren.” 

Intenties en gedrag 

Uit de enquête blijkt nog een andere verrassing: er zijn meer deelnemers in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar die zich willen laten vaccineren (77 %) dan in de leeftijdsgroep 26 tot 50 jaar. Niet verbazingwekkend is dan weer dat 81 % van de 51-plussers zich wil laten vaccineren. Het maakt daarentegen geen verschil aan welke kant van de taalgrens de respondenten wonen, de resultaten zijn nagenoeg gelijk: zowel Nederlands- als Franstaligen lijken op dezelfde golflengte te zitten! Uiteraard toont de enquête niet meer dan de intenties van de bevraagde personen. De psychologen die de enquête gevoerd hebben, merken terecht op dat er vaak een groot verschil zit tussen intenties en gedrag. 

Meer info?

De enquêteresultaten worden regelmatig bijgewerkt. Je kunt de vragenlijst nog invullen. Ga naar de vragenlijst.

 

Artikel tags: