NieuwsGezond leven
09 juni 2016

deel

'Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes. Wees er zuinig mee!'

CT-scans, röntgenfoto’s, …: zonder deze medische onderzoeken zou de diagnose van heel wat ziektes bijna onmogelijk zijn. Toch kan een overmatig gebruik ervan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom lanceert de FOD Volksgezondheid ook dit jaar de campagne ‘Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes. Wees er zuinig mee!’.

Positieve resultaten

Hoger risico op kanker, beschadiging van weefsels, …: een overmatige blootstelling aan ioniserende straling houdt verschillende gevaren in. Daarom organiseert de FOD Volksgezondheid al voor de 5e keer deze campagne. En met succes! Sinds 2012 is het aantal aanvragen voor CT-scans minder snel gestegen, het aantal MRI-scanners (zonder schadelijke straling) is uitgebreid en beter gespreid en radiologen kunnen een aangevraagd onderzoek vervangen door een minder schadelijk onderzoek.

Goede communicatie tussen arts en patiënt

Toch is er ook nog werk aan de winkel: zo worden nog altijd te veel CT-scans voor de lage rug voorgeschreven terwijl dat niet aangewezen is of een MRI-scan de voorkeur geniet. Om dergelijke onnodige straling te vermijden, is vooral een goede communicatie tussen arts en patiënt belangrijk. Deze campagne wil het grote publiek dan ook aanmoedigen om met de huisarts of tandarts in dialoog te gaan en samen te bespreken of de voordelen van een onderzoek opwegen tegen de gezondheidsrisico’s. 

Deze vragen kunnen u helpen in uw communicatie met uw arts

  • Waarom moet je dit onderzoek absoluut ondergaan? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen aan het onderzoek?
  • Moet het onderzoek verschillende keren uitgevoerd worden?
  • Zijn er alternatieven zonder ioniserende straling?
  • Mag dit onderzoek als je zwanger bent?

De volgende informatie kan uw arts helpen bij het maken van een goede keuze

  • Heb je recent een onderzoek met medische beeldvorming ondergaan, laat het ja arts dan weten
  • Denk je dat je zwanger bent? Breng de arts dan zeker op de hoogte!
  • Vind je arts dat een onderzoek niet nodig is, en hij/zij kan dit goed staven, dring dan niet aan

Graag meer info? Neem dan een kijkje op www.zuinigmetstraling.be

Artikel tags:

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!