NieuwsGezond leven
07 maart 2019

deel

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Dit jaar krijgen alle mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Neem zeker deel, want een vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen deze ziekte.

De stoelgangtest. Wij doen het. En wat doe jij?

Zo luidt de slogan van de campagne over het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Om de 2 jaar krijgen mensen van 51 tot en met 74 jaar een uitnodigingspakket met de post. Dat bevat een brief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

De test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Blijkt er meer bloed aanwezig te zijn dan normaal? Dan betekent dat nog niet dat er sprake is van kanker, maar de huisarts zal je wel doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Alle gegevens op My Health Viewer

Wil je weten wanneer je laatst deelnam aan dit bevolkingsonderzoek? Of wat de resultaten waren? Dat kan je allemaal opzoeken op My Health Viewer. Alle gegevens staan er weergegeven per jaar per bevolkingsonderzoek. Je moet enkel eerst je geïnformeerde toestemming geven.

Meer info!

Zelftest terugbetaald

Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals de zelftest darmkanker.

Lees ook

De natuur als medicijn

Heb jij al ooit een bosbad genomen? Volgens die Japanse aanpak is het zonneklaar: de natuur heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Ook Benno Geertsma van Natuurpunt en het Netwerk Natuur en Gezondheid is daarvan overtuigd: “We willen de natuur naar de mensen brengen en de mensen naar de natuur.”