Nieuws Gezond leven
24 februari 2021

deel

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Daarom krijgen mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar deze maand opnieuw de kans om deel te nemen aan het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Een tijdige opsporing is belangrijk: het verhoogt de kans op genezing, de behandeling is minder zwaar én je herstelt sneller.
Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Om de twee jaar krijgen mensen van 50 tot en met 74 jaar een uitnodigingspakket voor een stoelgangtest in hun brievenbus. Het pakket bevat een uitnodigingsbrief met deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

De test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Te veel bloed in de stoelgang kan namelijk wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek. Poliepen kunnen bijvoorbeeld netjes verwijderd worden vooraleer er kancercellen gevormd worden. 

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek. Bovendien is de test helemaal gratis.


Dit filmpje legt uit waarom vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker belangrijk is en hoe het bevolkingsonderzoek in zijn werk gaat.

 

Nieuwe stoelgangtest

Sinds dit jaar is er een nieuwe stoelgangtest: de IFOB-test. Hoe je het staal neemt, lees je in de gebruiksaanwijzing.

Je neemt het staal best twee weken na ontvangst van het pakket. Mocht dat niet lukken (door bv. een reis), dan kan het ook later. De geldigheidsduur staat steeds vermeld op de test.

Geen uitstel door COVID-19

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker verloopt sinds 11 mei 2020 terug volgens het traject en wordt dus niet meer uitgesteld door COVID-19.

Meer informatie over de stoelgangtest vind je op de website van het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

 

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.