Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Afvallen en lopen. Het zijn twee termen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Als je wil afvallen door te lopen zijn er bepaalde dingen die je in het achterhoofd moet houden. Lees dus zeker verder want in deze blog geven we je allerlei handige tips mee zodat jij kunt afvallen door te lopen.
Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Lopen en ? = afvallen 

Lopen is een goede vorm van beweging als je wil afvallen of als je je gewicht wil behouden. Uiteraard gecombineerd met een gevarieerd, gezond en evenwichtige voeding. Want afvallen, dat begint in de keuken. Als je vijf kilometer loopt, verbrand je ongeveer 400 calorieën - afhankelijk van je tempo en je lichaamsbouw. Het is niet meer dan logisch dat je jezelf mag belonen als je weer een rondje bent gaan lopen. Maar doe het dan niet met koekjes en chocolademelk want dan zijn die calorieën er zo weer bij. Uiteraard mag je af en toe zondigen, maar probeer dit te beperken tot één keer per week als je resultaten wil boeken. 

Hoe kun je afvallen door te lopen? 

Als je op dit moment nog niet loopt, is het verstandig om langzaamaan op te bouwen. Een goede manier is bijvoorbeeld om een loopschema te volgen. Deze 11 tips helpen jou alvast op de goede weg om te starten met lopen. Als je wil afvallen door te lopen, is het verstandig om een rustig tempo aan te houden. Een rustig tempo betekent vaak dat je het langer kunt volhouden waardoor je langer loopt en dus meer calorieën verbrandt. Verder is het aangeraden om toch zo’n drie à vier keer per week te lopen als je resultaat wil zien. Wil je afvallen door te lopen, dan is het ook verstandig om je hartslag te meten. Ideaal is om op 75% van je maximale hartslag te lopen. Je maximale hartslag bereken je als volgt: 

 220 - je leeftijd = je maximale hartslag 

Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Maar er zijn ook andere vormen van beweging waarbij je gewicht kunt verliezen. Je kunt ook wandelen, fietsen, zwemmen, etc. Als je minstens 30 minuten per dag beweegt, kun je al genieten van de gezondheidsvoordelen die bewegen met zich meebrengt. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van bewegen? Download dan onze sportgids.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 gezond eten

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.