NieuwsGezond leven
07 juni 2017

deel

Last van lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Het afgelopen jaar had maar liefst 1 op de 5 Belgen last van lage rugpijn. Na een grootschalige studie heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een duidelijke boodschap voor hen: niet ongerust zijn en vooral blijven bewegen!

Draag zorg voor jezelf en blijf bewegen

Vele mensen met lage rugpijn staken elke fysieke activiteit uit vrees dat hun toestand nog zal verslechteren. Uit de studie van het KCE blijkt echter dat het omgekeerde belangrijk is: mensen met rugpijn moeten vooral in beweging blijven. Dat betekent de dagelijkse activiteiten voortzetten, of zelfs oefeningen uitvoeren. In de overgrote meerderheid van de gevallen geneest rugpijn namelijk spontaan. De basis van de behandeling is dan ook goed voor jezelf zorgen, de natuur zijn werk laten doen en ‘medicalisering’ vermijden. 

Omzichtig omspringen met radiologisch onderzoek en geneesmiddelen

Die ‘medicalisering’ slaat vooral op radiologische onderzoeken (radiografie, scan of MRI), geneesmiddelen en chirurgie. Die zijn enkel nodig in een heel beperkt aantal gevallen. Radiologische onderzoeken stellen de patiënt bovendien bloot aan schadelijke straling en kosten veel geld. Bij geneesmiddelen geldt het motto: enkel als het echt nodig is en voor een zo kort mogelijke periode. De beslissing om te opereren moet dan weer altijd in multidisciplinair overleg worden genomen.

Ik zie je wel zitten!

Wil je graag tips om minder te zitten en meer te bewegen? Het gaat soms om kleine inspanningen. Neem dan een kijkje op ikziejewelzitten.be

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.