Nieuws Gezond leven
07 juni 2017

deel

Last van lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Het afgelopen jaar had maar liefst 1 op de 5 Belgen last van lage rugpijn. Na een grootschalige studie heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een duidelijke boodschap voor hen: niet ongerust zijn en vooral blijven bewegen!

Draag zorg voor jezelf en blijf bewegen

Vele mensen met lage rugpijn staken elke fysieke activiteit uit vrees dat hun toestand nog zal verslechteren. Uit de studie van het KCE blijkt echter dat het omgekeerde belangrijk is: mensen met rugpijn moeten vooral in beweging blijven. Dat betekent de dagelijkse activiteiten voortzetten, of zelfs oefeningen uitvoeren. In de overgrote meerderheid van de gevallen geneest rugpijn namelijk spontaan. De basis van de behandeling is dan ook goed voor jezelf zorgen, de natuur zijn werk laten doen en ‘medicalisering’ vermijden. 

Omzichtig omspringen met radiologisch onderzoek en geneesmiddelen

Die ‘medicalisering’ slaat vooral op radiologische onderzoeken (radiografie, scan of MRI), geneesmiddelen en chirurgie. Die zijn enkel nodig in een heel beperkt aantal gevallen. Radiologische onderzoeken stellen de patiënt bovendien bloot aan schadelijke straling en kosten veel geld. Bij geneesmiddelen geldt het motto: enkel als het echt nodig is en voor een zo kort mogelijke periode. De beslissing om te opereren moet dan weer altijd in multidisciplinair overleg worden genomen.

Ik zie je wel zitten!

Wil je graag tips om minder te zitten en meer te bewegen? Het gaat soms om kleine inspanningen. Neem dan een kijkje op ikziejewelzitten.be

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.