NieuwsGezond leven
07 juni 2017

deel

Last van lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Het afgelopen jaar had maar liefst 1 op de 5 Belgen last van lage rugpijn. Na een grootschalige studie heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een duidelijke boodschap voor hen: niet ongerust zijn en vooral blijven bewegen!

Draag zorg voor jezelf en blijf bewegen

Vele mensen met lage rugpijn staken elke fysieke activiteit uit vrees dat hun toestand nog zal verslechteren. Uit de studie van het KCE blijkt echter dat het omgekeerde belangrijk is: mensen met rugpijn moeten vooral in beweging blijven. Dat betekent de dagelijkse activiteiten voortzetten, of zelfs oefeningen uitvoeren. In de overgrote meerderheid van de gevallen geneest rugpijn namelijk spontaan. De basis van de behandeling is dan ook goed voor jezelf zorgen, de natuur zijn werk laten doen en ‘medicalisering’ vermijden. 

Omzichtig omspringen met radiologisch onderzoek en geneesmiddelen

Die ‘medicalisering’ slaat vooral op radiologische onderzoeken (radiografie, scan of MRI), geneesmiddelen en chirurgie. Die zijn enkel nodig in een heel beperkt aantal gevallen. Radiologische onderzoeken stellen de patiënt bovendien bloot aan schadelijke straling en kosten veel geld. Bij geneesmiddelen geldt het motto: enkel als het echt nodig is en voor een zo kort mogelijke periode. De beslissing om te opereren moet dan weer altijd in multidisciplinair overleg worden genomen.

Ik zie je wel zitten!

Wil je graag tips om minder te zitten en meer te bewegen? Het gaat soms om kleine inspanningen. Neem dan een kijkje op ikziejewelzitten.be

Lees ook

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.