Een kroon als tandprothese, een duurzame oplossing

Wat als een tand sterk beschadigd, vervormd of verkleurd is? Dan kun je je toevlucht nemen tot het plaatsen van een kroon. Een duurzame en vooral esthetische oplossing. Partena Ziekenfonds vertelt je alles wat je moet weten over kronen.
Een kroon als tandprothese, een duurzame oplossing

Wat is een kroon?

Niets fijner dan een stralende glimlach in de spiegel. Precies daarom verzorg je je gebit en laat je het jaarlijks nakijken door de tandarts. Maar ondanks alle goede zorgen gaat het soms fout, bijvoorbeeld bij een gebroken tand. Of misschien ben je niet zo gelukkig met die ene verkleurde of uitstekende tand. Dan kan je tandarts voorstellen om een kroon te plaatsen. 

Een kroon is een vaste prothese die wordt bevestigd aan bestaande tanden. Ze vormt als het ware een ‘hoedje’ over de tand of kies. Daarom gebruiken tandartsen kronen vaak om broze of beschadigde tanden te beschermen. Een andere reden is meer esthetisch van aard. Dan dient de kroon om de kleur, vorm of positie van de tand te corrigeren. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Materiaal

Kronen worden vervaardigd uit verschillende materialen, naargelang hun toepassing. 

  • Porselein: tandkleurig en natuurlijk van uitzicht. 
  • Metaal: sterk, maar uitsluitend bruikbaar achteraan in de mond. 
  • Porselein en metaal: bovenop de metalen onderstructuur komt een tandkleurige afwerking in porselein.
  • Porselein en zirconium: het parelwitte zirconium biedt als voordeel dat de onderstructuur na verloop van tijd niet zwart verkleurt ter hoogte van het tandvlees.

Hoe verloopt een behandeling met een kroon?

Je zal hoe dan ook een drietal bezoeken aan je tandarts moeten inplannen. Om te beginnen slijpt de tandarts onder plaatselijke verdoving een deel van de tand weg om ruimte te maken voor de kroon. Dan maakt hij een afdruk voor de vervaardiging van de onderstructuur door de tandtechnieker. In afwachting daarvan plaatst hij een tijdelijke kroon.  

De beetregistratie is de volgende stap. Die gebeurt aan de hand van een afdruk van de tegenoverliggende kaak, zodat de tandarts de hoogte van de kroon en de vorm van het snijvlak kan bepalen. Voor een kroon die vooraan in de mond komt kies je ook nog de juiste kleur.

Ten slotte volgt de plaatsing van de definitieve kroon. Hiervoor gebruikt de tandarts een snel hardende cement. 

Hoe onderhoud je een kroon?

Eerst en vooral een veel voorkomend misverstand uit de wereld helpen: een kroon beschermt je niet tegen tandbederf. Poets het tandvlees rondom de kroon extra aandachtig en gebruik flosdraad of een tandenstoker om de rand van de kroon vrij te houden van plak. 

Een goed onderhouden kroon kan zo goed als levenslang meegaan. Het belangrijkste is een goede mondhygiëne en regelmatig een bezoek aan de tandarts

Terugbetaling kroon

De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds biedt je nog meer tandzorg voor je geld. Zo kun je tot 80% van de kostprijs van je kroon terugkrijgen.  Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor tandprothesen.
 

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.