Nieuws Gezond leven
17 mei 2019

deel

Kies makkelijker voor gezonde voeding met de Nutri score

Raak jij wijs uit de etiketten op voedingsproducten? Dankzij de  Nutri-score kan je makkelijker de gezonde keuze maken als je inkopen doet. De FOD Volksgezondheid lanceert een infocampagne over dit handige logo.

Van donkergroen naar donkerrood

Krijgt een voedingsproduct een donkergroene A? Dan is het zeer gezond. Heeft het echter een donkerrode F? Dan laat je het beter in de winkelrekken liggen. De Nutri-score is een globale score, op basis waarvan een product een letter met bijhorende kleurcode krijgt. Zo kan je dus onmiddellijk zien of het om een (on)gezond product gaat. De score wordt berekend op basis van positieve en negatieve elementen. Het suikergehalte, verzadigde vetzuren, calorieën en het zoutgehalte hebben bv. een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score kunnen verbeteren. 

Niet verplicht

Het gebruik van de Nutri-score is vrijwillig. Voedselproducenten of –distributeurs kunnen zelf bepalen of ze met het voedingslogo aan de slag gaan. De FOD Volksgezondheid en Test-Aankoop roepen alle actoren in de agrovoedingssector, fabrikanten en distributeurs op om de Nutri-Score zo snel mogelijk op de verpakking van al hun voedsel aan te brengen.

Meer info!

Neem een kijkje op www.nutri-score.be

Lees ook

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.

Gezond eten = Gezond slapen

Heerlijk toch, een pita na een avondje stappen?  Of een reep chocolade tijdens  je favoriete film? Maar is dat wel een goed plan, net voor je gaat slapen? Geloof het of niet, wat je in je mond stopt, beïnvloedt je slaap en je gezondheid. Maar hoe zit dat nu echt in elkaar?
07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.