Ketchup zonder suiker

Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte.
Ketchup zonder suiker

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast, samen met onze partners, wat inspiratie voor een gezond menu.

Ingrediënten

  • 30 g sjalot, gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 blik (400 g) gepelde tomaten
  • 1 eetlepel spaghettikruiden
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 70 g tomatenpuree
  • 20 g stevia (bijvoorbeeld Pure Via)
  • peper van de molen
  • zout

Bereiding

  • Fruit de sjalot in de olie glazig. Blus met de azijn. 
  • Snijd de tomaten in stukjes en doe ze bij de sjalot. 
  • Kruid met spaghettikruiden, het kerriepoeder, de tijm, de laurier en de sambal oelek. 
  • Voeg er dan de tomatenpuree aan toe en breng aan de kook. 
  • Doe er ten slotte de Stevia bij en laat 15 minuten op een laag vuur koken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Mix en duw door een fijne zeef.

Voedingswaarde

Per portie van 25 g (= 0,1 KHW):

  • Calorieën: 11 kcal (46 kJ)
  • Eiwitten:  0,4 g
  • Vet: 0,5 g, waarvan 0 g VVZ
  • Koolhydraten: 1,3 g, waarvan 1 g suikers
  • Vezels: 0,3

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

ebook gezond eten

Lees ook

14 oktober 2019

5 vuistregels voor een gezonde evenwichtige voeding

Ongeveer de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast voldoende lichaamsbeweging is een gezonde, evenwichtige voeding essentieel om extra kilo’s tegen te gaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste adviezen? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet 5 vuistregels op een rij.

Voedingswaarde

Etiketten op voedingsproducten kunnen soms nogal onoverzichtelijk en bombastisch overkomen. Toch is het belangrijk om te weten wat erop vermeld staat en het etiket op een juiste manier te kunnen interpreteren.