Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Partena Ziekenfonds zoekt het voor je uit.
Kaasmolaren
Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Dan is het aanbevolen een bezoek te brengen aan de tandarts om het melkgebit na te laten kijken (en later zeker ook bij het doorbreken van het blijvende gebit). 

Mogelijk heeft je kind kaasmolaren. Deze poreuze vlekken ontstaan omdat de beschermende glazuurlaag bij de vorming van de tanden onvoldoende ontwikkeld is. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gevoelige tanden, meer kans op gaatjes en zelfs afbrokkeling van de tanden. Download ook onze handige infogids over Dentalia Plus.

De oorzaken van kaasmolaren

Sinds een tiental jaren komen kaasmolaren voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Snoepen, frisdrank en slecht poetsen kun je hoe dan ook beter vermijden, maar dat alles heeft geen invloed op de vorming van kaasmolaren. 

Over de precieze oorzaak tasten wetenschappers nog in het duister. Wellicht gaat het om een samengaan van één of meerdere van onderstaande factoren:

  • erfelijke aanleg voor minder sterk tandglazuur
  • prematuriteit en boorlingen met een laag geboortegewicht
  • ziekten tijdens de eerste levensjaren
  • antibioticagebruik bij zeer jonge kinderen
  • calciumgebrek
  • luchtvervuiling (dioxines)

Wat kun je eraan doen?

Aangezien de juiste oorzaak nog onduidelijk is, kun je kaasmolaren niet voorkomen. Wees wel alert wanneer je kind klaagt over gevoelige tanden. Hoe sneller kaasmolaren opgespoord worden, hoe beter je ze kunt beschermen tegen gaatjes. 

Worden er bij je kind kaasmolaren vastgesteld, dan moet het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de tandarts. Die kan jou en je kind adviseren om goed te poetsen met een tandpasta met fluoride. Indien het poetsen te veel pijn doet, brengt de tandarts een beschermende gel aan die de gevoeligheid vermindert. Wanneer de tanden heel erg verkleurd of vervormd zijn, kan hij een witte seal-laag aanbrengen. 

Geen zorgen over een financiële kater

Gun jouw gebit en dat van jouw gezin de beste tandverzorging zonder financiële zorgen, met Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In onze gratis gids kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

 

Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.