Je tanden goed poetsen

Je tanden zijn een kostbaar goed. Gezonde tanden stralen niet alleen gezondheid uit, ze zorgen ook effectief voor een betere gezondheid. Maar mooie en gezonde tanden, je krijgt ze niet vanzelf. Dagelijks goed poetsen is de eerste grote stap in de goede richting.
Je tanden goed poetsen

Tanden poetsen is vaak pure improvisatie. 's Ochtends, 's middags én 's avonds? Flink schrobben of zachtjes poetsen? Hoeveel tandpasta heb je nodig? Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen? 

De juiste tandenborstel

Tandenborstels bestaan in alle mogelijke maten, vormen en kleuren. De keuze van een tandenborstel hangt af van het gebit, de grootte van de mondholte, de poetstechniek, ...  

In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.

Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.

Een goede tandpasta

Alle tandpasta's die je in België kunt kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via specifieke bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ... 

Koop bij voorkeur een tandpasta met: 

 • fluor: versterkt de tanden en bestrijdt tandplak 
 • antibacteriële stoffen: verminderen het ontstaan van tandplak 

Tegenwoordig wil iedereen een stralende witte glimlach, ook tandpasta fabrikanten spelen hierop in en verkopen hun tandpasta als tanden witmakend wonder. Pas echter op met deze tandpasta's met witmakende stoffen: ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen ervan kunnen het tandoppervlak beschadigen.

  Is fluor schadelijk

  Fluor biedt bescherming voor de tanden. Het versterkt het tandglazuur en vermindert zo het risico op cariës. Tandpasta met fluor gebruiken is dus prima, maar het fluorgehalte mag niet hoger liggen dan 0,15% in tandpasta's voor volwassenen. Tandpasta's voor kinderen mogen slechts 1/4 van dat gehalte bevatten. 

  Toch blijven de meningen over fluorsupplementen verdeeld: te veel fluor kan leiden tot witte vlekken op de tanden en in een zeldzaam geval tot vergiftiging bij kinderen. 

  Heb je de tandenborstel en tandpasta uitgekozen die voor jouw gebit ideaal zijn? Dan heb je al de helft van het werk geleverd. Nu nog de juiste poetstechniek!

  Zijn de tanden van jou en je gezin  goed verzekerd? Ontdek er alles over in onze gids!

  ebook dentalia plus

  Lees ook

  Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

  Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een pak meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die elk jaar tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
  03 februari 2020

  Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

  Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.